Kesä tuotti runsaasti linnunpoikasia

Pikkulinnut ovat pesineet poikkeuksellisen hyvin tänä kesänä. Helteinen ja runsashyönteinen kesä on suosinut lintujen pesueita. Hyönteissyöjälintujen määrän huomaa suurista parvista.

luonto
Västäräkkipesueet ovat olleet runsaat.
Kesän poikastuotto on ollut runsas.YLE Häme

Mustarastaat, kyyhkyt ja viherpeipot ovat tuottaneet tänä kesänä jopa kolme pesuetta. Myös haarapääskyjen toinen pesintä on ollut runsasta. Sen sijaan isot petolinnut kuten pöllöt ovat kärsineet helteestä.

Myyränpurijoilla menee huonosti

- Isojen petolintujen kanta romahti viime talvena paksun lumipeitteen ja myyräkadon takia. Mehiläishaukalle on ollut runsaasti ampiaisia tänä lämpimänä kesänä, mutta laji voi muuten huonosti, kertoo lintututkija Heikki Lokki.

Erityisesti kanahaukkojen poikasmäärä on puolet normaalista vuodesta. Varpuspöllöt tekivät vuosi sitten harvinaisen syysmuuton, joten myös niiden kanta on romahtanut maassamme.

Myös luodoilla pesineet linnut ovat kärsineet helteestä. Kanta-Hämeen selkälokkikantaa ovat tänä kesänä verottaneet petoeläimet. Poikueiden kimppuun ovat hyökänneet haukat, ketut ja minkit, koska myyräsato on edelleen niukka.

Syysmuutto ottaa vauhtia

Heinäkuun ajan pihapiirin linnut ovat olleet poikasten takia hissukseen.

Linnuilla on ollut myös sulkasato. Viime päivinä nuoret ovat alkaneet harjoitella syyslaulua, joten muuton lähestyessä linnunlaulu lisääntyy.

Syysmuutto onkin jo täydessä vauhdissa. Pitkänmatkan hyönteissyöjät kuten kertut ja kirjosiepot sekä aikuiset kahlaajat ovat ottaneet jo suunnan kohti etelää.

Myös pääskysten ja kottaraisten parveilu on alkanut. Elokuun 20. päivä on yksi tyypillinen muuttomerkkipäivä, minkä jälkeen alkaa tapahtua.

Lähteet: YLE / Maarit Piri-Lahti