Muslimien ramadan näkyy työpaikkojen taukotiloissa

Pyhä kuukausi ramadan vaikuttaa työpäivien hengähdystuokioihin Suomessakin. Esimerkiksi linja-autonkuljettajana työskentelevät muslimit eivät voi keskeyttää tehtäviään rukoushetkien ajaksi. Päätepysäkeillä on aikaa hiljentyä.

Kotimaa
Mies ajaa bussia
Suomessa paasto on tänä vuonna jopa 14 tai 15 tuntia päivässä sillä sen kesto määräytyy valoisan ajan mukaan. Seurasimme, kuinka paastonaika vaikuttaa helsinkiläisten bussinkuljettajien arkeen.

Ramadanin viettoon kuuluu pidättyä ruoasta ja juomasta aamuyöstä auringonlaskuun. Pyhän kuukauden vasta alettua Helsingin Bussiliikenteen kuljettaja Karim Ouallen on voimissaan.

- Tänään on ensimmäinen päivä ja olen vielä hyvässä kunnossa. Tarvitsee vain tauoilla hieman maata ja levätä.

Vähällä ravinnolla kuski pärjää, mutta rukoileminen viisi kertaa päivässä pitää sovittaa työrytmin mukaan.

- Meille jää päätepysäkillä aina 5 -10 minuuttia aikaa. Silloin rukoillaan. Bussin ovet kiinni, ei asiakkaita. Rukoileminen kestää korkeintaan kaksi minuuttia. Ei siinä ole vaikeuksia, Marokosta Suomeen muuttanut Ouallen hymyilee.

- Jos ei jää aikaa, odottelen sitten seuraavaa taukoa. Ei kuljettaja voi pysähtyä keskelle tietä rukoilemaan!

Varikolla työntekijöille on varattu tila rukoilemista varten.

Helsingin Bussiliikenne Oy on yksi pääkaupungissa liikennöivistä yhtiöistä. Sen 1 300 kuljettajasta 300 - 500 on liikennepäällikkö Jari Syväojan arvion mukaan muslimeja. Uskonnosta ei työnantaja kuitenkaan erikseen kysy.

- Olen myöntänyt lomaakin ramadanin takia, mutta tiedän, että henkilökunta tajuaa aika hyvin nämä liikennöinnin lainalaisuudet, Syväoja sanoo.

Kuljettaja Karim Ouallen viettää pyhää kuukautta töissä rauhallisin mielin.

- Suomalaiset työkaverit kunnioittavat ramadania. Onneksi.

Lähteet: YLE Uutiset