1. yle.fi
  2. Uutiset

Aasiasta levinnyt "supersairaalabakteeri" huolestuttaa lääkäreitä

Britannian sairaaloihin on levinnyt lääkkeille erittäin vastustuskykyinen sairaalabakteeri, joka vaikuttaa kulkeutuneen maahan Intiassa tai Pakistanissa sairaalahoidossa käyneiden mukana. Lääkärit pelkäävät, että bakteeri voi aiheuttaa maailmanlaajuisen terveysongelman, kertoo BBC. Myös esimerkiksi Ruotsissa on tavattu kaksi tartuntatapausta.

terveys
Mikroskooppikuva antibiooteille vastustuskykyisestä sairaalabakteerista.
Mikroskooppikuva antibiooteille vastustuskykyisestä sairaalabakteerista.BBC

Bakteeri muodostaa NDM-1-entsyymiä. NDM-1 pääsee muiden bakteerien, kuten esimerkiksi koli-bakteerin sisään ja vahvistaa kantajabakteerin vastustuskykyä antibiooteille.

Asiasta kertoi ensimmäisenä arvovaltainen Lancet -tiedelehti. Tutkijoiden mukaan NDM-1:stä voi kehittyä maailmanlaajuinen terveysongelma, ja sen torjuminen vaatii kansainvälistä valvontaa.

Sairaalabakteeri vaikuttaa levinneen Britanniaan Intiasta ja Pakistanista erityisesti niin sanottujen terveysturistien mukana. Esimerkiksi Intiassa antibiootteja on käytetty varsin kontrolloimattomasti, joten normaaleista antibiooteista on tullut tehottomia. Myös Bangladeshissa on havaittu vastaavia tartuntoja.

NDM-1 on äärimmäisen vastustuskykyinen voimakkaimmillekin antibiooteille. Britanniassa tapauksia on ollut toistaiseksi noin 50. Osa tapauksista on ollut lieviä, mutta osa on johtanut potilaan menehtymiseen.

NDM-1-infektioita on tavattu Etelä-Aasian maiden ja Britannian lisäksi myös Ruotsissa, Australiassa, Yhdysvalloissa, Kanadassa ja Hollannissa.

Yhteinen tekijä matka Intiaan tai Pakistaniin

NDM-1:ä on toistaiseksi kyetty hoitamaan antibioottien yhdistelmällä. Britannian terveysviranomaiset pelkäävät, että entsyymi muuntuu niin, että se voisi hyödyntää myös sellaisia bakteerialustoja, jotka itsessään ovat antibiooteille vastustuskykyisiä. Tuolloin taudinaiheuttajaa olisi käytännössä mahdotonta hoitaa olemassa olevilla lääkkeillä.

Huolestuttava merkki on, että infektioiden on jo todettu siirtyneen potilaasta toiseen. Infektion saaneiden potilaiden tiukka eristäminen sekä hoitohenkilökunnan ja hoitovälineiden desinfiointi ovat hoidon avainasioita.

Lähes kaikissa Britanniassa havaituissa tapauksissa yhteisenä nimittäjänä on ollut sairastuneen matka Intiaan tai Pakistaniin. Sairastuneet ovat olleet siellä sairaalahoidossa, usein saamassa plastiikkakirurgiaa.

Terveysviranomaiset toivovat, että ongelman hoitamiseksi aloitetaan pikaisesti uusia tutkimuksia tehokkaiden lääkkeiden kehittämiseksi.

Kaksi tapausta Ruotsissa

Ruotsissa on kuluneen kahden vuoden aikana havaittu kaksi tartuntatapausta, viimeksi keväällä. Molemmat tartunnan saaneet henkilöt olivat käyneet Intiassa, Ruotsin tiedotusvälineissä kerrotaan.

Molemmissa tapauksissa sairaaloissa onnistuttiin estämään bakteerin leviäminen ja potilaat selvisivät tartunnasta, Ruotsin tartuntatauti-instituutista Smittskydsinstitutetista kerrotaan.

Instituutin ylilääkäri Karin Tegmark Wisell sanoi Ruotsin radion haastattelussa, että laboratorioille eri puolilla maata on kerrottu kyseisen kaltaista antibiooteille vastustuskykyistä bakteeria esiintyvän erityisesti maahan tulevilla potilailla.

Instituutti on kehottanut laboratorioita välittömästi lähettämään näytteen, jos he epäilevät vastaavaa tapausta.

THL: Suomessa syytä olla tarkkana

Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta kerrotaan, että Suomessa on viime vuosina kiinnitetty paljon huomiota sairaalabakteerien havaitsemiseen laboratoriokokeissa.

- Diagnostiikka suomalaisissa laboratorioissa on tämän suhteen kunnossa. Tämä uutinen kuitenkin vahvistaa sitä, että tilanteen kehittymistä on koko ajan syytä seurata, sanoo THL:n ylilääkäri Antti Hakanen.

Hakasen mukaan sairaalabakteerit leviävät maasta toiseen yleensä potilassiirtojen yhteydessä. Toisista maista siirrettävät potilaat pitääkin testata tarkkaan ja tarvittaessa aluksi eristää. Myös vastaanotoille tulevilta potilailta pitäisi muistaa kysyä, ovatko nämä olleet sairaalahoidossa ulkomailla.

Hakanen sanoo, että terveysmatkailua halvempiin maihin harkitsevien pitäisi ottaa myös nämä riskit huomioon.

- Kun ihminen lähtee ulkomaille hoidattamaan erilaisia vaivoja, niin yllätyksellisenä tuliaisena tai kaupanpäällisenä voi tulla vaikkapa sairaalabakteeri, Hakanen sanoo.

Toisaalta hän painottaa, että sairaalabakteerin pelko ei saa estää hoitoon hakeutumista, jos sairastuu ulkomailla.

Britanniasta nyt löydetyn kaltaiset, erittäin vastustuskykyiset suolistobakteerit ovat joka tapauksessa huolettaneet lääkäreitä jo useamman vuoden. Varsinkin kun lääkekehittely laahaa jäljessä.

- Koko ajan on ilmassa uhkakuva, että meillä jonain päivänä on hyvin hanakasti leviävä, voimakkaasti tautia aiheuttava, täysin vastustuskykyinen bakteeri. Se luonnollisesti vaikuttaisi erittäin merkittävästi terveydenhuoltojärjestelmään sen kaikilla tasoilla, Antti Hakanen kuvaa.

Lähteet: AFP, AP, YLE Uutiset

Lue seuraavaksi