Liettuan syyttäjänvirasto kuulusteli entisiä tiedustelupäällikköjä CIA:n vankilasta

Liettuan valtionsyyttäjänvirasto on kuulustellut kolmea entistä turvallisuuspalvelun johtajaa Liettuassa sijainneista Yhdysvaltain keskustiedustelun CIA:n salaisista vankiloista. Syyttäjänvirasto kertoo myös tutkineensa eräitä kiinteistöjä.

Ulkomaat

Syyttäjä Algimantas Kliunka sanoi, että CIA-vankilajutun esitutkinnassa ketään ei ole luokiteltu epäillyksi. Kuultavina olivat entiset turvallisuuspalvelun päälliköt Arvydas Pocius, Mecys Laurinkus ja Dainius Dabasinskas.

Syyttäjä Kliunka ei kertonut, onko tutkimuksissa kuultu entistä presidenttiä Valdas Adamkusia tai muita johtavia poliitikkoja. Syyttäjät ovat myös käyneet rakennuksissa, joita parlamentin tutkimuksen mukaan oli saatettu käyttää salaisina vankiloina. Lisäksi tutkimuksissa on kuultu muun muassa lentokenttävirkailijoita.

Tammikuussa Liettuan parlamentti kehotti valtionsyyttäjänvirastoa selvittämään, olivatko Pocius, Laurinkus ja Dabasinskas syyllistyneet virka-aseman väärinkäyttöön, koska heidän epäiltiin salanneen yhteistyönsä CIA:n kanssa Liettuan valtionjohdolta.

Liettuan ulkoministeriö on päättänyt vetää Dabasinskasin pois Liettuan Kiovan-suurlähetystöstä, jossa tämä toimi neuvonantajana.

Liettuan parlamentin turvallisuusvaliokunta totesi viime vuonna, että Liettuan turvallisuuspalvelu auttoi Yhdysvaltain tiedustelupalvelua CIA:ta perustamaan Liettuaan kaksi salaista vankilaa terrorismiepäillyille vuonna 2002 ja 2004.

Valiokunta ei löytänyt todisteita siitä, että Liettuassa sijainneissa kahdessa salaisessa pidätyskeskuksessa olisi kuulusteltu epäiltyjä.

Valiokunnan selvityksen mukaan CIA:n vankikuljetuksissa käyttämät lentokoneet olivat vuosina 2002-2005 useaan otteeseen saapuneet Liettuan ilmatilaan ja laskeutuneet pääkaupungin Vilnan lentokentälle.

Lähteet: BNS, YLE Uutiset