Keskusta vaatii pienituloisille verohelpotusta

Keskusta vaatii budjettineuvotteluissa pienituloisille verohelpotusta. Puheenjohtaja, pääministeri Mari Kiviniemi mainitsi keskiviikkona kokouksessa Lohjalla myös, että asuntolainojen korkojen verovähennyksen poisto ei etene ensi viikon budjettiriihessä.

talous
Mari Kiviniemi puhuu mikrofoneihin
Päähallituspuolueet ovat erimieltä menojen leikkaustarpeesta seuraavan hallituksen aikana. Kokoomus varautuu leikkauksiin, Keskusta taas toivoo,että talouskasvu ja menokuri riittävät lamavelan maksuun. Pääministeri Mari Kiviniemi vaatii vielä budjettineuvotteluissa helpotusta pienituloisten verotukseen.

Lohjalla kokoontunut keskustajohto vaatii kunnallisveron perusvähennykseen inflaatiotarkistusta. Perusvähennyksen korottaminen keventäisi eniten pienituloisten verotusta.

- Tämä olisi sosiaalista oikeudenmukaisuutta, Kiviniemi kommentoi.

Mari Kiviniemen mukaan hallituksen on pystyttävä järjestämään rahoitus Seinäjoki-Oulu-radan kunnostukseen ilman ohitustierahojen karsimista.

Asuntolainan korkovähennysoikeus monimutkainen juttu

- Keskusta kantaa huolta ensiasunnon ostajista. Odotamme kokoomuksen ehdotuksia asiassa. Kun esityksiä tehdään, se on varmaan useamman vuoden prosessi, Kiviniemi sanoi keskustan kesäkokouksen yhteydessä olleessa toritilaisuudessa Lohjalla.

Kiviniemen mukaan asia ei missään tapauksessa etene ensi viikon budjettiriihessä. Kiviniemen mukaan vähennysoikeuden poistaminen ei ole yksinkertainen juttu.

Kiviniemi sanoi myös, että Oulu-Seinäjoki-ratahanke toteutetaan hallituksen lupaamassa muodossa. Hän ei halunnut kuitenkaan lähteä arvioimaan hankkeeseen kuluvan rahan määrää. Valtiovarainministeriön budjettiesityksessä hankkeeseen on luvattu ensi vuodelle viisi miljoonaa euroa, kun sen kokonaiskustannusarvio on 40 miljoonaa euroa.

- Hanke toteutetaan, koska hallitus on siihen sitoutunut, Kiviniemi sanoi.

Vapaavuori väläytti vähennysoikeuteen puuttumista

Asuntoministeri Jan Vapaavuori (kok.) arvioi keskiviikkona Savon Sanomien haastattelussa, että asuntolainojen korkovähennysoikeuteen on tulossa ensi hallituskaudella muutoksia.

Lehden mukaan Vapaavuori pitää suositeltavana porrastettua mallia, jossa ensiasunnon ostajan korkovähennysoikeutta leikataan vähiten.

Asuntolainan korkovähennystä käyttää noin 700 000 perhettä.

Lähteet: YLE Uutiset