Venezuelan ja Kolumbian sodanuhka väistyi

Lauantaina virkaan astuneen Kolumbian presidentin Juan Manuel Santosin ja Venezuelan presidentti Hugo Chavezin tiistainen tapaaminen Kolumbiassa johti maiden välien lämpenemiseen. Santos ja Chavez aikovat paikata maiden diplomaattiset suhteet, jotka katkesivat heinäkuussa. Hetken aikaa ehdittiin pelätä jo maiden välistä sotaa.

Ulkomaat
Chavez ja Santos hymyilevät toisilleen ja nostavat käsiään yhtäaikaista kainalorutistusta varten.
Chavez ja Santos tapasivat toisensa Kolumbiassa.EPA / Mauricio Duenas

Presidentit tapasivat Karibianmeren rannalla Quinta de San Pedro Alejandrinossa. Santos ja Chavez olivat yksimielisiä diplomaattisten suhteiden korjaamisesta. Jatkossa presidentit aikovat keskustella asioista avoimesti ja suoraan.

Kolumbian ja Venezuelan diplomaattisuhteet katkesivat viime kuussa, kun Kolumbian aiempi presidentti Álvaro Uribe syytti Venezuelaa vasemmistosissien tukemisesta. Väitteiden tueksi Kolumbia esitti kuvamateriaalia ja karttoja.

Chavez katkaisi maiden väliset diplomaattisuhteet ja syytti Kolumbiaa sodanlietsonnasta. Hän oli jo aiemmin kritisoinut naapurimaata läheisistä suhteista Yhdysvaltain kanssa.

Tapaamisessa Chavez vakuutti, ettei Venezuelan maaperällä ole kapinallisia. Venezuela ei suvaitse laittomia ryhmittymiä, eikä myöskään terrorismia tai huumekauppaa, Chavezin kerrotaan painottaneen useaan otteeseen tapaamisen aikana.

Johtajat sopivat nyt uuden lehden kääntämisestä maiden välisissä suhteissa. Chavezin mukaan ennusmerkit ovat hyvät, koska Santos on sovinnollisemmalla linjalla suhteessa Venezuelaan kuin edellinen presidentti Uribe.

Lähenemisen toivotaan heijastuvan maiden väliseen kauppaan, joka väheni selvästi välirikon aikana.

Lähteet: YLE Uutiset, Reuters, AP, AFP