Aamun lehdet

Aamun lehdissä on käsitelty puoluejohtojen kokouksia ja niiden puheita. Venäjän metsäpalot puhuttavat edelleen.

Kotimaa
sanomalehdessä näkyviä sitaatteja

Kesäkokouksissa tuttuja säveliä, otsikoi Iltalehti tämän päivän pääkirjoituksensa, joka toteaa puolueiden varmistavan peruskannatustaan perinteisillä teemoilla. Tämä tarkoittaa Iltalehden mukaan sitä, että kolmella suurella puolueella ovat loppuneet ideat kesken.

Iltalehden pääkirjoituksessa epäillään kenenkään yllättyvän siitä, että kokoomus vastustaa veronkorotuksia, keskusta puolustaa alue- , kunta- ynnä muita tukia ja demarit korostavat työllisyystöitä sekä verotuksen progressiota. Yhtä vähän yllättänee vihreiden vaatimus opintotuesta.

Iltalehden pääkirjoitus toteaa, että valtiovarainministeri Jyrki Katainen tasapainoilee hyvin menee -rauhoittelun ja Sauli Niinistön jyrähdysten välillä, koska Suomi velkaantuu.

Iltalehti toteaa, että suhdeluvuista huolimatta valtion velka kasvaa ensi vuonnakin yhdeksän miljardia euroa. Suhdannenäkymien kirkastuminen antaa poliitikoille mahdollisuuden lykätä ratkaisuja vaalien yli.

Metsäpalot Putinille kaksiteräinen miekka

Kun Suomen poliittinen eliitti kärvistelee vaalilupaus- ja lainarahapätsissä, saa itänaapurin johto kovaa kritiikkiä metsäpalojen tuhkasta rohkeana nousseelta lehdistöltä.

Venäjän metsäpaloissa on kuollut kymmeniä ihmisiä ja tuhannet perheet ovat menettäneet kotinsa. Jos ongelma olisi vain kaukaisilla syrjäseuduilla, se olisi helppo painaa villaisella ja unohtaa, mutta kun pääkaupunki Moskova on savusta mustana, ei sitä voi piilotella, toteaa Salon Seudun Sanomien pääkirjoitus.

Salon Seudun Sanomat kuvailee kuinka pääministeri Vladimir Putin on ottanut näyttävän roolin pelastustöiden johtamisessa. Putin on esiintynyt tv-kameroiden edessä palomiesten kannustajana ja kärsijöiden lohduttajana, ja luvannut konkreettisia rahasummia. Onnistunut operaatio kiillottaa Putinin kuvaa suurena johtajana, mutta on olemassa riski, että savuavat rauniot romahtavat vallanpitäjien, Vladimir Putinin ja Dimitri Medvedevin, niskaan.

"Johtokaksikon ja Yhtenäinen Venäjä -puolueen asemaa pönkitetään taloudellisen ja poliittisen vallan keskittämisellä, tiedotusvälineiden vapautta rajoittamalla ja turvautumalla tiedustelupalvelun, miliisin ja armeijan tukeen. Putin-nuorisoa kasvatetaan leireillä, joiden länsimaita vastaan hyökkäävä sisältö ja johtajien palvonta tuovat mieleen kommunismin ajat", kirjoitetaan Salon Seudun Sanomien pääkirjoituksessa.

Huimat lajit: löyly ja vodka

Venäjä näyttelee roolia myös Turun Sanomien pääkirjoitus- ja artikkelitoimituksen päällikön, Juhani Heimosen, sarkastisessa kolumnissa Sauna-Suomea maailmankartalle. Heimonen irvailee, että vihdoin on käymässä toteen snellmannilainen unelma pienestä kansakunnasta, joka tunnetaan isosta sivistyksestään. Maabrändien asiantuntijat ovat nimittäin todenneet, ettei Suomea määritellä enää sauna, sisu, Sibelius -kolminaisuudella, koska sauna ei enää kuulu joukkoon.

Heimonen viittaa kritisoituihin Löylyn MM-kilpailuihin, jossa venäläinen finalisti sai tapaturmaisesti surmansa. Heimonen heittää lisää vettä kiukaalle.

"Toivottavasti Suomen viranomaiset tekevät niin hyvää työtä, ettei Kremlin tarvitse lähettää tänne aikuisasiain valtuutettua. Hänellä näyttää riittävän kiireitä omastakin takaa", kirjoittaa Heimonen, ja jatkaa:

"Reuters uutisoi muutama päivä sitten murhenäytelmästä etelävenäläisessä Volgodonskin kaupungissa. Siellä järjettömän kilpailun lajina oli vodkan juonti. Kisan voittaja kumosi runsaassa puolessa tunnissa kitusiinsa puolitoista litraa paikallista stolisnajaa. Hän kuoli alkoholimyrkytykseen pian kotiin päästyään. Viittä muuta kilpailijaa elvytettiin sairaalan tehohoidossa."

Kilpailun pääpalkintona oli kymmenen litraa vodkaa.

Lähteet: YLE Uutiset