Kesämökin ostajalla on oltava tarkka nenä

Tänä päivänä kesämökki Etelä-Suomessa voi maksaa enemmän kuin omakotitalo, varsinkin jos kyseessä on merenrantakohde.

mökkeily
Nykyaikainen kuivakäymälä.
Perinteisen huussin sijaan nykyaikaisessa kesämökissä saman asian ajaa sisätiloihin asennuttu kuivakäymälä.Yle / Paavo Häikiö

Kovat pyyntihinnat nostavat myös ostajien vaatimustasoa. Osa ostajakandidaateista teettääkin myyntikohteesta kuntokartoituksen, jonka avulla tietää paitsi kohteen todellisen kunnon, saa myös arvokasta tietoa talon huoltamisesta.

Kesämökki merenrannalla voi maksaa jopa puoli miljoonaa euroa. Siis enemmän kuin vastaavan kokoinen omakotitalo ”kuivalla maalla". Kova hinta johtuu usein tonttimaan hinnasta, mutta kun hinta on korkea, halutaan myös varmistaa että mökki on kunnossa.

Mutta vaikka kyseessä olisi halvempikin kesäpaikka, saattaa kuntotarkastus kannattaa, jos ostajalla on mahdollisuus olla kuntotarkastuksessa mukana. Kuntotarkastaja osaa esittää olennaiset kysymykset, josta on hyötyä kun ostettua kesäpaikkaa aletaan pitää kunnossa.

Kuntotarkastus on ostajalle hyvä vaihtoehto, koska sen aikana pääsee rauhassa tutustumaan kohteeseen.

– Vaikka kuinka olisi hyvä myyntiesite ja asioista perillä oleva välittäjä, niin olemalla itse paikanpäällä samalla kun kartoittaja tekee tutkimustaan, välittyy kullanarvoista tietoa uudelle omistajalle. Esimerkkinä nyt vaikka se, miten talviajaksi saa veden otettua pois letkuista niin, etteivät ne jäädy, kertoo 17 vuotta kiinteistöalalla toiminut Jutta Kaksonen.

Kesämökeissä omat erityispiirteensä

Suurin ero kesämökeissä ympärivuotisiin asuntoihin verrattuna on se, että monet mökit ovat talvella kylmiä. Tämä on osasyy monille mökeille tyypilliseen, hieman ummehtuneeseen hajuun. Ongelma ei ole välttämättä pelkkä haju, koska joissain tapauksissa hajun aiheuttaja on home, jolla voi olla myös terveysvaikutuksia.

Usein tätä ei pidetä ongelma, koska kesäisin ovet ja ikkunat pidetään usein jatkuvasti auki, jolloin hengitysilma pysyy raikkaana. Ongelmia voi kuitenkin tulla, jos mökkiä käyttää pitempiaikaiseen, jopa ympärivuotiseen asumiseen.

Hajun lisäksi toinen asia, mihin mökeillä kannattaa kiinnittää erityishuomiota, on vesi ja veden poisto. Pitää tarkistaa onko harmaiden vesien poisto vuonna 2014 voimaan tulevien säädösten mukaista ja onko käyttövesi juomakelpoista.

Auktorisoituja kuntotarkastuksia tekevän Jukka Laamasen mukaan ympärivuotiseen asumiseen tarkoitetuilla mökeillä on usein porakaivo avo- eli rengaskaivon sijaan.

– Kuntotarkastuksen yhteydessä kannattaa tarkastaa, että kaivoveden paine on riittävä ja ettei vedessä ole maku- tai hajuhaittoja. Ei ole mitenkään varmaa, että juomavetenä käytetty kaivovesi on kunnossa, vaikka sitä olisi vuosia käytettykin. Mikäli epäilee ongelmaa, kannattaa vesi tutkituttaa laboratoriossa, Laamanen neuvoo.

Lähteet: YLE / Paavo Häikiö