Turun Musiikkijuhlat alkavat Taiteiden yössä

Turun Musiikkijuhlien avaus osuu tänä vuonna Taiteiden yöhön. Illan avajaiskonsertin teemana on naisen vapaus.

Kuva: YLE / Elina Ojanotko

Sitä tulkitsee saksalaissopraano Melanie Diener yhdessä Hannu Linnun johtaman Tampere Filharmonian kanssa. Dienerin vapaudensanomaa kuvastavat Samuel Barberin Andromakhen jäähyväiset ja Richard Wagnerin Isolden lemmenkuolo. Tamperelaiset soittavat myös Richard Straussin Ruusuritari-sarjan, Thomas Adèsin Powder Her Face -sarjan ja alkusoiton Wagnerin oopperasta Tristan ja Isolde.

Taiteiden yön ulkoilmakonsertissa Vähätorilla esiintyy Turun filharmonikkojen jousikvartetti Jukka-Pekka Vikman ja Mikaela Palmu, viulu, Anna Kreetta Gribajcevic, alttoviulu ja Timo Hanhinen, sello. Kvartetti on valinnut esitettäväksi jousikvartetot Jean Sibeliuksen Voces intimae ja Franz Schubertin Tyttö ja kuolema.

Turun XI sellokilpailun ylivoimainen voittaja Tomas Nuñez-Garcés esiintyy Tuomiokirkossa Taiteiden Yönä perinteeksi muodostuneessa Bachia kynttilänvalossa -konsertissa. Taiteiden Yön hälinä hiljenee kynttilöin valaistussa kirkossa, ja Johann Sebastian Bachin soolosellosarjat 2 ja 3 taannevat tunnelmallisen konserttielämyksen.

Vapaus on taiteellisen johtajan, Topi Lehtipuun, valinta musiikkijuhlien yleisteemaksi. Tämä näkyy mm. Kakolan, kaasukellon, turbiinihallin ja Seilin saaren valinnassa konserttipaikoiksi. Ensi viikon perjantaille kestävillä Turun musiikkijuhlilla on konsertteja yli neljäkymmentä, joista noin puolet on ilmaiskonsertteja.