Maailman lehdet

Pakistanissa arvostellaan voimakkaasti maan hallitusta riittämättömistä avustustoimista tulvatuhojen uhreille. Pakistanilaiset ovat olleet raivoissaan, koska siviiliviranomaiset ovat toimittaneet apua hitaasti ennennäkemättömän voimakkaan tulvan uhreille.

Ulkomaat
YLE Uutisgrafiikka

Pakistanin tulvien aiheuttamaa kärsimyksen mittakaavaa on vaikea käsittää. Niiden aiheuttamassa tuhossa tuhannet ovat menettäneet henkensä ja kymmenettuhannet karjansa, viljelysmaansa ja elantonsa. Kaikkiaan jo kolme viikkoa jatkuneet tulvat koettelevat noin 14 miljoonan ihmisen elämää. Vaikka Pakistania ovat aiemminkin koetelleet luonnonmullistukset, vuosikymmeniin kärsimys ei ole ollut näin valtavaa.

The Frontier Star

Kun luonnon raivo jatkuu laantumatta, kärsivän ihmisyyden meri alentuu epätoivoiseksi massaksi, joka alistuneena hyväksyy pienimmänkin tarjolla olevan avun. Ja tarjolla oleva apu on vain mitätön noro verrattuna uhrien tarpeisiin. Menehtyneiden määrän kasvaminen ei enää johdu hukkumisista tai muista tulvaan liittyvistä syistä, vaan uhrien määrä lisääntyy sairauksien, hoidon puutteen ja nälän takia. Yksikään kolmannen maailman maa ei olisi pystynyt taistelemaan näin mittavaa katastrofia vastaan. Silti voi vain ihmetellä, miten hyödytön valtion turvonnut byrokraattinen koneisto on hätätilan keskellä.

The Nation

Myös muissa pakistanilaislehdissä viranomaiset joutuvat kovan arvostelun kohteeksi. The Nation sanomalehden mukaan valtio on epäonnistunut kauhistuttavalla tavalla ihmisten auttamisessa; ja siviilihallinto ei ole edes vaivautunut vierailemaan tulva-alueella. Ainoa merkki valtion läsnäolosta on armeija, joka auttaa ihmisiä. Miksei kansallinen katastrofivirasto tehnyt minkäänlaista suunnitelmaa vuosittaisten monsuunisateiden aiheuttamien tulvien varalta?

Kolumnisti I.A. Rehman, Dawn

Jopa kaikkein vaikutusvaltaisimmatkin valtiot ovat voimattomia luonnonmullistusten edessä, mutta useimmat valtiot kuitenkin pyrkivät rajoittamaan vahinkoja ennakkosuunnittelulla ja pelastustoimilla. Olivatko kaikki kuolemantapaukset ja tulvatuhot täysin väistämättömiä? Joet tulvivat Pakistanissa lähes vuosittain rankkasateiden jälkeen. Tekivätkö turvatoimenpiteistä vastaavat viranomaiset työnsä? Pidettiinkö joenuomien ja patovallien kunnostuksesta huolta? Olisiko uhrien ja tuhon määrää voitu vähentää, jos asumuksien ei olisi sallittu hiljalleen laajentua jokien rannoille? Viranomaisten on ymmärrettävä, että heidän velvollisuuksiinsa kuuluu myös ennakkovarautuminen.

Opiskelija Talat Farooq, The News International

Näin mittava tulva olisi ollut haaste mille tahansa maalle puhumattakaan Pakistanista, joka jo muutenkin kamppailee terrorismin ja köyhyyden kanssa. Pakistanin kaltaisessa maassa tällainen luonnonmullistus muuttuu nopeasti katastrofiksi, joka pahenee päivä päivältä, ja jonka sosiaaliset ja taloudelliset seuraukset vainoavat maata vielä pitkään tulvavesien laskeuduttua. Hallituksen kyvyttömyydestä kohdata tulvan aiheuttamia ongelmia on keskusteltu paljon. Tämä kyvyttömyys kertoo valtion ja kansalaisten välille kasvaneesta kuilusta. Heikon valtion kansalaisina joudumme itse auttamaan itseämme. On harhaa uskoa, että eliitti auttaisi meitä. Se olisi kuin vaatisi kiveä muuttumaan ihmiseksi.

Tohtori Hasan-Askari Rizvi, The Daily Times

Pakistania koettelevat tällä hetkellä sekä luonnon että ihmisten aiheuttamat katastrofit. Tulvan aiheuttaman luonnonkatastrofin rinnalla Pakistanin koettelemuksina ovat terrorismi, katuväkivalta ja salamurhat. Näistä islamin nimissä toimivat ääriliikkeet ja terrorismi ovat suurin uhka Pakistanin yhteiskunnalle, sillä terrorismi horjuttaa koko yhteiskuntarakennetta. Pakistanin poliittiset puolueet eivät ole saaneet tilannetta haltuunsa, koska ne eivät kykene etsimään ratkaisua yhteistyössä. Pakistania uhkaavat sisäiset ristiriidat, kasvava väkivalta, lisääntyvä uskonnollinen ja kulttuurinen suvaitsemattomuus sekä tyrehtyvä talous. Jos maa ei pysy kasassa sisäisesti voimakkaana yhteisönä, ydinaseet eivät pysty sitä suojelemaan. Pakistanista voi tulla toimimaton valtio, jos se ei pysty kohtaamaan sisäisiä haasteitaan, ja jos sen eliitti ei pysty rakentamaan yhteistä strategiaa, jonka avulla näitä uhkia vastaan taisteltaisiin.

Lähteet: YLE Uutiset / Minna Pye