Hyppää sisältöön

Villa Sarkia tarjoaa paikan nuorille kirjoittajille

Sysmään perustettu uusi kirjailijaresidenssi Villa Sarkia on avannut ovensa kirjoittajille. Nuorille kirjoittamisen ammattilaisille tarkoitetussa residenssissä luodaan syksyn aikana muun muassa äänirunoa.

Villa Sarkia sijaitsee 1900-luvun alussa rakennetussa, punakattoisessa puuhuvilassa, joka on toiminut viimeksi päiväkotina. Keinut ja joukko kiipeilytelineitä odottavat pihamaalla, jos residenssiasukas kaipaa luovaa taukoa.

Residenssin ensimmäisiin asukkaisiin kuuluu elokuvakäsikirjoittaja, kirjailija, runoilija ja kääntäjä. Syksyllä runoilijat Harry Salmenniemi, Jonimatti Joutsijärvi ja Olli-Pekka Tennilä tekevät Villa Sarkiassa äänirunoa. Kolmikon johdolla äänitetään runolevy, jonka tekemiseen osallistuu myös ääni- ja performanssitaiteilijoita.

Harry Salmenniemen mukaan nykyrunoutta hallitsee visuaalisuus.

- Meidän ajatuksemme on korostaa runouden toista puolta eli sitä, miltä runous kuulostaa, miten sitä voidaan esittää. Suomessa on paljon sellaisia runoilijoita, jotka avautuvat korvan kautta.

Kuinka esittää kirjallisuutta?

Salmenniemi arvelee, että esiintyminen ja erilaisten tilaisuuksien järjestäminen muuttuu entistä tärkeämmäksi monilla taiteenaloilla. Kirjallisuuden esittäminen mielenkiintoisella tavalla vaatii kekseliäisyyttä.

- Olen itse aikoinani esittänyt runoja naputtamalla niitä kirjoituskoneelle konsertissa ja syöttämällä liuskat taaksepäin, jossa ne on luettu mikrofoniin.

Levyntekijät kokeilevat esiintymistä myös Sysmässä, sillä residenssijaksoon kuuluu esiintyminen koulussa, kirjastossa tai kulttuuritapahtumassa. Villa Sarkia on Sysmän kunnan ja Nuoren Voiman Liiton yhteishanke.

.
.