Kiina siirtää satoja tuhansia asukkaita vesihankkeen tieltä

Kiinassa on torstaina aloitettu asukkaiden pakkosiirto mittavan vesihankkeen tieltä. 330 000 ihmistä joutuu lähtemään kodeistaan, kun Jangtsejoen vettä ohjataan asuinalueiden läpi kuivuudesta kärsiville seuduille.

Ulkomaat

Hankkeen tarkoituksena on ohjata Jangtsen vettä pohjoiseen, muun muassa pääkaupunkiin Pekingiin. Hanketta on kritisoitu kovin, sillä sen pelätään uhkaavan joen ekosysteemiä ja johtavan pahenevaan vesipulaan uusilla alueilla.

Keskiviikkona asukkaiden siirrot aloitettiin Hubein maakunnassa. Hubeista on määrä siirtää 180 000 ja sen naapurikunnasta Henanista 150 000 ihmistä muualle asumaan.

Jopa 60 000 asukasta aiotaan siirtää 50 päivän aikana. Viranomaisten mukaan siirroilla on kiire, sillä ne halutaan toteuttaa ennen sadekauden alkua. Alueen asukkaat saavat uuden kodin noin 300 kilometrin päästä entisestä. Korvaukseksi siirrosta heille maksetaan kertakorvaus sekä 20 vuoden ajan avustusta valtiolta.

Vesihanke on Kiinan mittavin ihmisten uudelleenasuttamista vaativa projekti sitten Kolmen rotkon padon rakentamisen 1990-luvulla. Tuolloin lähes 1,3 miljoonaa ihmistä siirrettiin muualle asumaan. Kolmen rotkon pato on maailman suurin vesivoimala, joka sekin sijaitsee Jangtsejoen laaksossa.

Lähteet: AFP