Iran: Kivitystuomion saanut nainen tunnusti

Iranilainen televisiokanava on esittänyt nauhan, jolla kivitystuomion saaneen Sakineh Ashtianin väitetään tunnustavan osallisuutensa miehensä murhaan. Ashtiani oli tuomittu kuolemaan kivittämällä, koska hänen sanottiin syyllistyneen aviorikokseen.

Ulkomaat

Tuomiosta syntyi suuri kansainvälinen kohu ja iranilainen oikeusistuin ilmoitti peruuttaneensa kivitystuomion. Nauhalla aviorikosasiasta ei mainita mitään, vaan huomio on Ashtianin miehen murhassa. Puhujan kasvot on sumennettu ja äänen korvaa tulkin ääni, joka kääntää alkuperäisen puheen Turkin azerista farsiksi.

Ashtianiksi esittäytyvä nainen kertoo olleensa osallisena miehensä murhassa. Miehen serkku oli kertonut naiselle haluavansa murhata miehen. Nainen kertoo luulleensa, että serkku vitsailee, mutta eräänä päivänä tämä tuli heidän taloonsa mukanaan erilaisia tarvikkeita. Serkku käski naisen viedä lapsensa isovanhemmille. Tämän jälkeen serkku murhasi aviomiehen sähköiskulla.

Televisiossa nainen moittii asianajajaansa, joka on tehnyt oikeusjutusta mediatapauksen. Asianajaja on myös hakenut itselleen turvapaikkaa Norjasta.

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch kertoo, että nainen tuomittiin alun perin vuonna 2006 kahdesta aviorikoksesta, jotka tapahtuivat hänen miehensä kuoleman jälkeen. Nainen sai 99 raipaniskua.

Myöhemmin toinen tuomioistuin tuomitsi hänet kivitettäväksi. Tuomio annettiin, vaikka nainen oli peruuttanut tunnustuksensa, jonka sanoi antaneensa kidutettuna.

Nainen saattaa edelleen saada kuolemantuomion, mahdollisesti hirttämällä.

Iranissa otettiin kivitystuomio käyttöön vuoden 1979 islamilaisen vallankumouksen myötä. Useimmiten kivitystuomiot kuitenkin muutetaan muiksi rangaistuksiksi. Viimeinen tunnettu kivittäminen tapahtui vuonna 2007.

Kivitystuomio toteutetaan niin, että miehet kaivetaan maahan vyötäisiä myöten, naiset rintaan saakka. Naisilla maahan kaivetaan myös kädet. Tuomittuja heitetään kivillä, kunnes heidän kuolemansa on varmistunut.

Lähteet: AP, YLE Uutiset