Sukeltajat kiittävät Perämeren vedenalaista luontopolkua

Viime kesänä avattu Perämeren kansallispuiston vedenalainen luontopolku on kerännyt kiitosta sukeltajilta. Polun ideioinut meribiologi Essi Keskinen laskee, että viime ja tänä vuonna polulla on käynyt yhteensä nelisenkymmentä sukeltajaa.

Kotimaa
Laitesukeltaja sameassa vedessä.
YLE / Mika Hirvonen

Kyltein opastettu, puolen kilometrin pituinen polku esittelee tyypillistä Perämeren vedenalaista luontoa. Sameassa vedessä näkee muun muassa pehmeän pohjan simpukkayhteisöjä, putkilokasviniittyjä ja kivikkoja, joilla kasvaa vesisammalia.

Polulle on myös kuljetettu veneenhylky, jota sukeltajat voivat tutkia. Essi Keskinen kertoo, että tarkoituksena on vielä kehittää luontopolkua.

- Ainakin sinne voisi viedä lisää kylttejä, täytyy katsoa mihin suuntaan se kehittyy.

- Nytkin siellä on pari sellaista laattaa, joilla voi hetken kuvitella olevansa meribiologi. Voi arvioida kivien peitteisyyttä ja oikeat vastaukset löytyy lipukkeen alta, Keskinen kuvailee.

Luontopolku ei jää jäiden armoille

Keskinen kertoo, että luontopolulta kerätään kaikki opasteet pois ennen talvea. Perämeren ahtojäät pitäisivät muuten huolen siitä, että opasteet olisivat talven jäljiltä missä sattuu.

- Viime vuonna viimeinen vieraskirjamerkintä oli lokakuulta. Tänä vuonna varmaan kerätään kyltit pois lokakuun loppupuolella. Ja keväällä, kun jäät lähtevät, sitten tulemme laittamaan luontopolun taas paikolleen, Keskinen lupaa.

Vedenalainen luontopolku sijaitsee Selkäsarven saaristossa, Maasarven eteläpuolella yhdestä kuuteen metrin syvyydessä.

Lähteet: YLE Perämeri