Lintutarhasta vapautettu Tiina-kotka ammuttiin Lapissa

Heinolassa hoidettu ja tervehtyneenä vapautettu maakotka löytyi kuolleena Inarista. Rauhoitetun linnun tappaminen on rikos, jota poliisi tutkii.

Juha Hartikainen vapautti Tiina-kotkan takaisin luontoon pari vuotta sitten. Kuva: YLE / Lahti

Linnun ruumis tunnistettiin Heinolassa hoidetuksi "Tiinaksi" rengastuksen perusteella. Löytöpaikka on Inarin Nukkumapäässä, 850 kilometriä Heinolasta pohjoiseen.

Juha Hartikainen Heinolan lintutarhoilta kertoo, että kotka on ilmeisesti kuollut jo viime syksynä.

- Rengastustoimiston kirjeessä Heinolaan mainittiin löytötavaksi "löydetty ammuttuna" (löytötapa vain oletettu). Ilmeisesti lintu on ammuttu edellisenä syksynä, asia on poliisin tutkinnassa, sanoo Hartikainen.

Heinolan lintutarhan isäntä Olli Vuori kertoo, että nuori maakotka Tiina tuli Heinolaan hoitoon Valkeakosken ja Ähtärin kautta elokuussa 2007.

- Linnulta puuttui siipisulkia ja se oli purrut niiden tuppia. Jossain se oli siipensä telonut. Tällaisissa tapauksissa käytämme ns. pimeähoitoa, jossa tämäkin lintu toipui puolitoista kuukautta. Siellä liikutaan mahdollisimman vähän. Sen jälkeen se parantui ulkona ja koska pureminen oli onneksi loppunut, sille kasvoivat uudet siipisulat, kertoo Olli Vuori.

Maakotka on aikuisena paikkauskollinen, mutta nuoret linnut vaeltavat ravinnon perässä. Sukukypsyyden Heinolasta vapautettu kotka oli juuri kuollessaan saavuttamassa. Se vapautettiin 2. huhtikuuta 2008 ja kuoli luultavasti syksyllä 2009.

- Vaikka loppu oli tällainen, on hienoa, että lintu sai elää vapaudessa yli vuoden vapauttamisen jälkeen. Se osoittaa, että saalistusvietti oli tallella, kertoo Olli Vuori.