Vähemmistövaltuutettu: Maahanmuuttokeskustelu populistista

Suomen maahanmuuttopolitiikasta keskustellaan populistisilla äänenpainoilla, sanoo vähemmistövaltuutettu Eva Biaudet. TV1:n Päivän kasvo -ohjelmassa vierailleen Biaudet'n mukaan suomalainen pakolaispolitiikka ei tähän saakka ole ollut liberaalia tai avointa.

Kotimaa
Vähemmistövaltuutettu Eva Biaudet Ylen uutisstudiossa.
YLE

Vähemmistövaltuutettu Eva Biaudet sanoo, että Suomen maahanmuuttopolitiikasta käyty keskustelu on saanut viime aikoina populistisia sävyjä.

- Varmaan on näin, että tällaisilla uhkakuvilla ja peloilla pelaaminen ja tällaisten taloudellisesti huonojen aikojen tunteet on hyvin helppo käyttää hyväksi, Biaudet sanoo

Eva Biaudet pitää valitettavana sitä, että myös monet puolueet, viimeksi SDP on tiukentanut linjaansa maahanmuuttoasioissa.

- On ollut ehkä vähän yllättävää, että myöskin tällaisista puolueista, joissa integraatiokeskustelu on hyvinkin syvällistä, niin kuulee enemmän tällaista mielipidemuokkausta tai tällaista mielikuvakeskustelua.

Vähemmistövaltuutettu Eva Biaudet näkeekin SDP:n tämänpäiväisten kommenttien taustalla halun sijoittua keskelle ennen eduskuntavaaleja käytävässä maahanmuuttokeskustelussa. Biaudet'n mukaan keskustelussa äärilaitoja on kuitenkin ollut tähän saakka vain yksi.

- Se äärilaita on mielestäni ollut hyvin yksipuolinen ja mielestäni ei voi ehkä puhua, että on äärilaitaa puhua ihmisoikeuksien kunnoittamisesta, se on kuitenkin se meidän miniminormi.

Biaudet muistuttaa, että Suomeen myönnetään vain vähän maahantulolupia tai turvapaikkoja.

- Ei meidän politiikastamme millään asteikolla voi sanoa, että se on ollut kovin liberaalia tai kovin avointa.

Biaudet pitää hyvänä, että maahanmuuttopolitiikasta keskustellaan. Hän kuitenkin toivoo, että Suomessa keskusteltaisiin todellisista asioista pelottelun sijaan.

- Jos ajattelee maahanmuuttopolitiikkaa kokonaisuutena, niin kysymyksessähän on paljon pidemmän tähtäimen visio siitä, miten Suomessa riittäisi ihmisiä tekemään esimerkiksi meidän palveluja, ja millä tavalla sitten voidaan, jos emme halua että tänne tulee ulkomalaaista työvoimaa ja perheitä, niin miten se sitten tehdään?

Biaudet'n mukaan tärkeää on myös se, kuinka Suomeen joka tapauksessa tulevia henkilöitä kohdellaan. Tällöin on hänen mukaansa tärkeää pitää kiinni meille itsestään selvistä ihmisoikeuksista ja perusoikeuksista ja antaa maahanmuuttajille mahdollisuus tulla osaksi suomalaista yhteiskuntaa.

Lähteet: YLE Uutiset