”Makeisveron uudistus on mielivaltainen”

Makeisten, jäätelön ja virvoitusjuomien veroa nostava uudistus vääristää kilpailua ja on mielivaltainen, toteavat Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitto sekä Makeis- ja keksiteollisuusyhdistys. Liitot kannattavat yleisen sokeriveron luomista tuoteveron sijasta.

talous
YLE / Tuula Nyberg

Hallituksen kaavailema makeisveron uudistus asettaa elintarvikealan yritykset keskenään epätasa-arvoiseen asemaan, liitot katsovat. Niiden mukaan yksittäisten yritysten verotaakka saattaa kasvaa jopa kymmenillä miljoonilla euroilla sattumanvaraisilta tuntuvin perustein.

Hallituksen esityksessä veronkorotuksen piiriin kuuluvat muun muassa makeiset, jäätelöt, virvoitusjuomat ja mehut. Veron ulkopuolelle puolestaan jäisivät esimerkiksi keksit, makeat leivonnaiset, vanukkaat ja taloussokeri.

Liittojen mukaan verouudistuksen toteutuminen esitetyssä muodossa johtaa kummallisuuksiin. Vero koskisi esimerkiksi Suffeli-suklaavohvelipatukoita muttei Fanipala-suklaavohvelikeksejä.

- Monet sokeria sisältävät tuoteryhmät jäisivät ehdotuksen ulkopuolelle, mutta siitä huolimatta todistetusti terveysvaikutteiset ksylitolituotteet sekä lähde- ja kivennäisvedet olisivat veronalaisia, sanoo Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliiton puheenjohtaja Pekka Tiainen.

"Sokerivero olisi tasapuolisempi"

Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitto sekä Makeis- ja keksiteollisuusyhdistys toivoisivat hallituksen tyytyvän verottamaan kaikkia elintarvikkeita, joiksi myös herkut lasketaan, arvonlisäveron kautta. Yleinen sokerivero olisi silti tuoteveroa mieluisampi malli.

- Tavoitteenamme on saada hallitus sitoutumaan siihen, että ehdotettua valmisteveroa kehitetään kohti tasa-arvoista sokeriveroa. Sokerivero, jonka veropohja on selkeästi laajempi kuin nyt ehdotettu makeisvero, ratkaisisi valmisteveron ongelmat, sanoo Fazer Makeisten toimitusjohtaja Tom Lindblad.

Eduskunta käsittelee syksyllä makeisveron uudistusta, jonka on määrä astua voimaan ensi vuoden alussa. Liitot toivovat, että siirtymäaikaa annettaisiin vähintään puoli vuotta lopullisen päätöksen tekemisestä.

Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitto sekä Makeis- ja keksiteollisuusyhdistys jättivät tänään yhteisen lausuntonsa makeisveron uudistuksesta valtionvarainministeriölle.

Lähteet: YLE Uutiset