Teijo on vuoden kylä - kunniaa myös Karunalle ja Laajoelle

Salon Perniössä sijaitseva Teijon alue on valittu Varsinais-Suomen vuoden kyläksi. Kunniamaininnan saivat Sauvon Karuna ja Mynämäen Laajoki.

Teijo, Salo
Teijon kirkon torni.
Teijon kirkon torni.YLE / Minna Isotalo

Varsinais-Suomen Kylät ry valitsi voittajat nyt yhdeksännen kerran. Tänä vuonna kilpailua käytiin teemalla ”Turisti tulee kylään”. Tällä haluttiin korostaa, että elävällä eteläsuomalaisella maaseudulla kylien erityispiirteiden tunnistamiseen ja esilletuontiin kannattaa panostaa.

Vuoden kylä eli Teijon alue koostuu käytännössä neljästä kylästä, Teijon ohella mukana ovat Mathildedal, Kirjakkala ja Mutainen. Alueella asuu vakituisesti reilut 700 ihmistä.

Palkintoraadin mukaan Teijon alueella on runsaasti vetovoimatekijöitä, kuten historialliset ruukit, kartano ja kirkko sekä monimuotoinen luonto. Myös liikunta- ja kulttuuritarjonta ovat mainitsemisen arvoisia.

Erityisesti raatia kuitenkin miellytti se, miten alueen asukkaat niin yhdistyksissä kuin yrityksissäkin yhteistyössä pyrkivät tuomaan niitä esille.

Piskuisille kylille kunniaa

Kunniamaininnan saaneessa Sauvon Karunassa on tehty jo pitkään työtä kylän markkinoimiseksi ja kehittämiseksi matkailijoita ja vapaa-ajan asukkaita houkuttelevaksi kohteeksi.

Kylän keskeinen vahvuus on merellisyys. Tapahtumia järjestetään usein paikallisten yrittäjien ja yhdistysten yhteisvoimin. Kylässä on noin 1000 asukasta ja vapaa-ajanasukkaat lähes tuplaavat luvun.

Mynämäen Laajoki puolestaan on pieni, vajaan 130 asukkaan kylä, Mynämäen Karjalan alueella. Raadin mukaan kylän hieman syrjäinen sijainti ei ole kuitenkaan estänyt sitä kehittymästä yhdeksi Varsinais-Suomen suosituimmaksi kesäteatterikohteeksi.

Lähteet: YLE Turku

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus