1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Velkua

Velkualta löytyi kultaa

Geologian tutkimuskeskus on löytänyt Naantalin Velkualta kultapitoisen kallioalueen. Virasto on tehnyt Teersalossa sijaitsevasta noin 40 hehtaarin laajuisesta alueesta valtaushakemuksen. Mahdollisuus kaivostoimintaan on silti häviävän pieni.

Velkua
Lemmenjoen kansallispuistossa löytynyt Suomen 11. suurin kultahippu
Tällaisia hippuja soisi löytyvän Kutturastakin.Pekka Fali

Geologi Niilo Kärkkäinen kertoo, että hakemus tehtiin jatkotutkimusten suojaamiseksi.

- Useimmissa tapauksissa tutkimukset valitettavasti loppuvat jo muutaman vuoden kuluttua, kun näytteet varmistuvat niin pieniksi, että aluetta ei kannata hyödyntää. Saaristosta ei kuitenkaan ole aiemmin kultapitoisuuksia havaittu, joten siinä mielessä paikkaa kannattaa tutkia vähän tarkemmin. On tällä ainakin tieteellistä arvoa.

Geologian tutkimuskeskus pääsi Velkuan esiintymän jäljille pari vuotta sitten valtakunnallisen kartoituksen yhteydessä.

Jos työ- ja elinkeinoministeriö hyväksyy valtaushakemuksen, Geologian tutkimuskeskus voi ryhtyä tekemään tarkempia tutkimuksia.

- Luvassa olisi syväkairauksia ja näyteanalyysejä sekä kallioperän yksityiskohtaisempaa kartoitusta. Töitä tehtäisiin keveällä kalustolla, korostaa Kärkkäinen.

Valtauslupa on voimassa viitisen vuotta, joten lopullisten päätösten tekemiseen menee vielä aikaa. Jos Velkuan löydös osoittautuisi rikkaaksi, työ- ja elinkeinoministeriö ryhtyisi etsimään kaivosyhtiötä, joka olisi kiinnostunut jatkamaan tutkimuksia.

Lähteet: YLE Turku

Lue seuraavaksi