Hyppää sisältöön

Saaristomeren helmi Gullkrona palvelee päivisin

Perinteikäs Gullkronan saari sulkeutui vierassataman osalta kaksi vuotta sitten, mutta nyt saari on avoinna päiväsaikaan. Öisin saarella yöpyminen on edelleen kiellettyä.

Gullkronan satama. Kuva: YLE / Juha Ohtonen

Gullkronan satama on ollut yksi tärkeistä pysähdyspaikoista Saaristomerellä. Tällä hetkellä sen tulevaisuus on kuitenkin hämärän peitossa.

Veneilijät ovat olleet tyytyväisiä siihen, että saari tarjoaa seisahduspaikan edes päiväsaikaan, vaikka yöpymishalut ovatkin suuret.

- Kyllä tässä olisi paljon ankkurissa olijoita ja yöpyjiä. Vaikka kyltissä lukee selvästi, että laiturit ovat auki kello 10-17, niin siltikin tänne tahtoo porukka jäädä. Osa veneilijöistä ei ilmeisesti osaa lukea, vaan jäävät rantaan, kertoo veneilijä Kai Sourander.

Souranderin mukaan varsinkin ulkomaalaiset veneilijät, joilla on muassaan vanha satamaopas, eivät sataman yösulkua tiedosta.

Sourander on mukana ryhmässä, joka päivittää käyntisatamakirjaa.

- Joka vuosi tulee erittäin paljon korjauksia. Ja nyt varsinkin tänä vuonna Saaristomeren merikorttisarjaa on päivitetty. Kyllä kannattaa aina pitää mukana tuoreinta painosta käyntisatamakirjasta, sillä muutoksia tapahtuu paljon, Sourander painottaa.

Saaren tarjoamat palvelut ovat elpymässä ja saaren isäntäväki mm. ylläpitää pienimuotoista kioskia.

Saaren merenkulkuhistoria 1700-luvulle. Merenkulkuväylä Tukholmasta Suomenlahdelle kulki Gullkronan ohi ja saari oli luotsipaikkana 1700-luvulta aina vuoteen 1926 asti.

.
.