Jättirinkeleitä ja hirrensyöksyä Anianpellon juhlamarkkinoilla

Anianpellon markkinoiden kestosuosikki on viipurinrinkeli. Tänä vuonna Anianapellon markkinat viettää 40-vuotisjuhlia. Lappeenrantalainen Kotileipomo Karvanen leipoi juhlamarkkinoille jättirinkelin.

rinkelit
Mies ja iso rinkeli.
Rinkelikauppias Karvanen ja juhlarinkeliYLE/Tuija Veirto

Juhlamarkkinoille tilattiin kaikkiaan puolenkymmentä isoa rinkeliä.

Kokoa jättirinkelillä on ainakin kolme kertaa enemmän kuin normaalilla. Osasta yleisö saa maistiaisia, mutta ainakin yksi juhlarinkeli aiotaan ”arkistoida” eli kuivattaa.

- Tytöt laittoivat tässä kaiken ammattitaidon peliin. Kypsyminen vaati ihan omat niksinsä, kertoo rinkelinmyyjä Markku Karvanen.

Voimamittelöitä vanhaan malliin

Asikkalan Aninanpellon markkinoista on historiankirjoissa merkintöjä jo 1700-luvulta. Nykymuodossaan Lions Club Asikkala käynnisti markkinat Vääksyssä, Vesijärven Kalmarin rannassa vuonna 1970.

- Myyjiä ja yleisöä markkinoilla on riittänyt aina. Myyjiä on yli 200 ja kahden päivän kävijätavoite on parikymmentä tuhatta, kertoo takavuosien keihäslegenda, markkinapäällikkö Pentti Nikula.

Markkinoiden oheisohjelma rakentuu pitkälle perinteiden varaan. Tänäkin vuonna markkinoilla valitaan Anianneito ja mitellään taitoja vanhan ajan voimailulajeissa, mm. köydenvedossa ja hirrensyöksyssä.

Markkinajuoksussa muistellaan rutalahtelaista maratoonari Kaarlo Niemistä.

Markkinoilla on perinteisesti jaettu myös viirejä. Lahden Radio on tänä vuonna yksi 40-vuotisjuhlaviirien saajista.

Lähteet: YLE/ Tuija Veirto