1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. viemäriverkot

Helsingin viemäriverkostoon tarjolla turistimatka

Kuudella onnekkaalla on mahdollisuus päästä tutustumaan Helsingin alla risteilevään viemäriverkkoon syyskuussa, kun OpenHouseHelsinki avaa viemärinkannet.

Pääkaupunkiseudulla risteilee yhteensä 7 138 kilometriä vesijohto- ja viemäriverkostoa, josta viemäreitä on 2 588 kilometriä. OpenHouseHelsinki -tapahtumassa syyskuussa HSY:n viemärisukeltajat vievät joukon innokkaita tutustuman näihin onkaloihin

OpenHouseHelsinki -tapahtuman tarkoituksena on avata ovia kaupunkilaisille ja vierailijoille sellaisiin paikkoihin, minne ei tavallisesti pääse

Viemärivierailu on tähänastisista oven avauksista varmasti erikoisin. Aiemmin kohteena ovat olleet muun muassa Saksan, Norjan ja Irakin suurlähetystörakennukset, Alvar Aallon koti sekä Hanasaaren voimalaitos.

Viemäriseikkailun osanottajat arvotaan

Viemärimatka alkaa suojavaatteisiin pukeutumisesta ja tämän jälkeen laskeudutaan viemärikuilusta kohti näkymätöntä Helsinkiä. Mukaan otetaan otsalamput, sillä viemäritunneleissa on pimeää ja märkää. Vettä viemäreissä on polveen saakka.

Sukellus kestää puolisen tuntia ja sen aikana kävellään viemärin pohjalla, katsellaan näkymiä ja koetaan viemärin tunnelmaa kaikkien asitien voimin. Onnekkaita voittajia viemäreissä opastavat HSY:n kokeneet viemärisukeltajat Timo Kurppa ja Janne Moisio.

Kaupunilaisille ei ole koskaan aiemmin järjestetty mahdollisuutta päästä kurkistamaan viemäreihin ja nytkin se turvallisuussyistä onnistuu vain kuudelle onnekkaalle, jotka arvotaan.Halukkaat voivat ilmoittautua arvontaan 18.8.–22.8 tapahtuman nettisivujen kautta.

Myös tavanomaisempia kohteita tarjolla

OpenHouseHelsinki -tapahtuma avaa ovia myös moniin muihin kohteisiin. Tällä kertaa tarjolla on tutustumiskierroksia muun muassa Telakkarantaan, Pyhän Laurin kappeliin, tataarien moskeijaan, Vuosaaren merimieskeskukseen.

Kaikille kierroksille on vapaa pääsy ja niitä vetävät suunnittelijat ja asiantuntijat. Niille kierroksille, joille osallistujamäärät ovat tilojen hallinnoijan pyynnöstä rajoitettuja, osallistujat arvotaan, kaikille muille kierroksille voi vain tulla paikan päälle

OpenHouseHelsinki -tapahtumaa järjestää Openhouse ry yhteistyössä Helsinki Design Week:n, Suomen arkkitehtiliiton ja Helsingin kaupunkisuunnitteluviraston kanssa.