1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Lepaa, Hattula

Puutarha-alan osaajilla on kysyntää

Hattulan Lepaan puutarha-alan koulutus on yksi alan merkittävimmistä koulutusyksiköistä Suomessa. Puutarha-alalla on edessä valoisa tulevaisuus. Lepaa juhlii 100-vuotista taivaltaan myös Lepaa 2010 puutarhamessuilla, jonne odotetaan peräti 10 000 kävijää.

Lepaa, Hattula
Lepaan 100-vuotisjuhlayleisöä
Koulutusohjelmajohtaja Kaarina Hänninen (vas.), ministeri Sirkka-Liisa Anttila, Hämeen ammatillisen korkeakoulutuksen kuntayhtymän pääjohtaja Veijo Hintsanen ja opiskelija Satu Ketola nauttivat Lepaan 100-vuotisjuhlista.Tiina Kokko / Yle

Lepaan puutarhaopetus alkoi sata vuotta sitten nimenomaan tarpeesta järjestää korkeampaa puutarhakoulutusta. Lepaalta on vuosien aikana valmistunut tuhansia hortonomeja ja puutarhureita.

Ihan mikä tahansa opinahjo Lepaa ei ole ollut. 1950-luvullakin sinne oli tunkua, muistelee puutarhurikoulun vuosikurssin 1957-58 opiskelija, hattulalainen Veikko Kallio.

- Siihen aikaan Lepaata pidettiin ilman muuta parhaana kouluna. Meilläkin oli semmoisia kavereita, että oli kuusi-seitsemän vuotta harjoitellut, ennen kuin pääsi kouluun. Haki ja haki, uudestaan ja uudestaan ennen kuin viimein pääsi Lepaalle.

Valttina uudistuminen

Lepaa on edelleen merkittävä puutarha-alan koulutusyksikkö. Oppilaitoksessa toimivat sekä Hämeen ammattikorkeakoulun että Hämeen ammatti-instituutin koulutusohjelmat. Lepaan valtti on uudistuminen, kertoo HAMKin Lepaan yksikön koulutusohjelmajohtaja Kaarina Hänninen.

- Me uudistamme opetusmenetelmiä ja pyrimme koko ajan toimimaan yhdessä elinkeinoelämän kanssa. Myös tutkimus- ja kehitystoiminta, joka nyt on tullut kuvaan mukaan ammattikorkeakouluissa, on tärkeää.

Uudistumisen lisäksi yleinen kiinnostus maisemaan ja puutarhaan houkuttelee jatkuvasti opiskelijoita alalle.

Puutarhuria aina tarvitaan

Sekä Hänninen että Lepaan 100-vuotisjuhlassa puhunut maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttila vakuuttavat, että puutarha- ja koko elintarvikealalla on edessään loistava tulevaisuus ja alan ammattilaisia tarvitaan.

- Lähimmän 20 vuoden aikana maapallon väestönkasvu yhdessä ilmastonmuutoksen kanssa aiheuttaa sen, että meidän pitää tuottaa 60 - 70 prosenttia ruokaa enemmän maapallolla kuin tänä päivänä. Siihen tarvitaan vettä, energiaa ja puhdasta maaperää, jota pellot Suomessa ovat ja tarjoavat. Nämä kaikki tulevat nousemaan todella suureen arvoon, ja siinä puutarhatalous on yksi keskeisempiä kehityksen moottoreita, Anttila painottaa.

Kolmannen vuoden maisemasuunnittelijaopiskelija Satu Ketola kehuu Lepaan yhteisöllisyyttä ja yhteishenkeä. Millaiset eväät tuleva maisemasuunnittelija saa Lepaalta?

- Ainakin monipuoliset. Ehkä sellaista käytännönläheisyyttäkin, et vaikka ei joutuisi ikinä tarttumaan lapioon käytännössä, ainakin osais käyttää sitä.

Lähteet: YLE Häme / Tiina Kokko

Lue seuraavaksi