Ahvenanmaan samppanja kiinnostaa huutokauppataloja

Useat huutokauppatalot ympäri maailmaa haluaisivat myydä ahvenanmaalaisesta hylystä löytyneet samppanjapullot. Maakuntahallitus on päättänyt nostaa pullot ja tehnyt yhdelle sukellusyritykselle tarjouspyynnön nostourakasta.

Kuva: YLE

Ahvenanmaan vesiltä 45 metrin syvyydestä heinäkuussa löytynyt samppanjalasti on maakunnalle mainos vailla vertaa. 26 000 asukkaan maakunnasta tuli löydön jälkeen hetkessä maailmankuulu.

- On hienoa, että löytö on nostattanut suurta kiinnostusta. Useat huutokauppatalot ympäri maailmaa ovat ottaneet yhteyttä ja ilmaisseet halunsa osallistua löytyneiden samppajapullojen myyntiin, kertoo maakuntahallituksen kulttuuriministeri Britt Lundberg.

Meriarkeologit ovat sukeltajien kanssa selvittäneet hylyn ja samppanjan alkuperää. Uponnut alus oli rakennettu 1800-luvun ensimmäisellä vuosineljänneksellä Suomessa tai Ruotsissa.

Hylyn lasti kuuluu maakuntahallitukselle. Sen löytäjä, sukeltaja Chirstian Ekström tuli kuuluisaksi ja sai maistaa samppanjaa, mutta löytöpalkkiota hänelle ei ole luvassa.

Sukeltajien löytämässä hylyssä on 60 - 70 pulloa ehkä maailman vanhinta samppanjaa. Ahvenanmaalainen viininmaistaja pääsi maistamaan löytöä heinäkuussa.

- Aromit tekivät minuun mahtavan vaikutuksen. Se ei ollut huonontunut, vaan säilynyt erinomaisesti. Kuin viinikellarissa hyvin säilytetty punaviini, sanoo viininmaistaja Ella Grüssnerr Cromwell-Morgan.

Maakuntahallitus vartioi hylyn löytöpaikkaa. Samppanjalasti aiotaan nostaa, mutta huonokuntoinen hylky jää merenpohjaan.