Kataja uskoo rikosepäilynsä kaatuvan kuulustelussa

Keskusrikospoliisi epäilee kokoomuksen kansanedustajaa Sampsa Katajaa lahjuksen vastaanottamisesta ja virka-aseman väärinkäyttämisestä, vahvistaa KRP:n tutkinnanjohtaja Erkki Rossi YLE Uutisille. Kataja uskoo, että rikosepäilyistä luovutaan kuulustelun jälkeen.

talous
Sampsa Kataja YLEn studiossa
YLE

KRP on selvittänyt Katajan asemaa Rovaniemen kelkkatehdasjutussa. Rossin mukaan epäiltyjen lahjuksen ottamista koskevassa tutkinnassa on noussut esille seikkoja, joiden vuoksi Katajaa on syytä epäillä rikoksesta.

- Tutkinnassa on varmaan tullut esille se, mikä on ollut julkisuudessa jo lukuisat kerrat, että olen saanut tukea Kehittyvien Maakuntien Suomen kautta. En tiedä tutkimuksesta sen enempää, Kataja toteaa YLE Uutisille.

Kataja oli Kuntien eläkevakuutuksen Kevan hallituksen jäsenenä mukana päättämässä Rovaniemen kelkkatehtaan rahoituksesta. Kehittyvien Maakuntien Suomi -yhdistys jakoi poliitikoille muun muassa kelkkatehtaan rakennuttajalta Nova Groupilta peräisin ollutta rahaa. Nyt Kataja on Kevan hallituksen puheenjohtaja.

Katajaa kuullaan epäiltynä lahjuksen vastaanottamiseen ja virka-aseman väärinkäyttämiseen viikon päästä perjantaina.

- Novan suunnalta ei ole oltu minuun missään yhteyksissä ennen tai jälkeen sen, kun kelkkatehdasasioita on käsitelty Kuntien eläkevakuutuksessa. Ja se, että tuki, jonka luulin tulevan Kyösti Kakkoselta tulikin KMS-yhdistykseltä, niin se selvisi minulle vasta Kalli-kohun jälkeen, Kataja puolustautuu.

Kataja jatkaa luottamustehtävissään

KRP:n tutkinnanjohtajan Erkki Rossin mukaan Katajan asema saattaa vielä muuttua, kun häntä on kuultu. Myös Kataja itse odottaa kuulustelua rauhallisin mielin.

- On päivän selvää, että asemani muuttuu kuulemisen jälkeen, kuten poliisikin totesi. Oikeusturvasyistä kuuleminen aloitetaan yleensä epäillyn roolista, jos asema ei ole tutkinnan alussa täysin selvä.

Kataja aikoo edelleen jatkaa luottamustehtävissään muun muassa Kuntien eläkevakuutuksen Kevan hallituksen puheenjohtajana ja kokoomuksen varapuheenjohtajana.

- Tässä ei ole mitään, mitä ei olisi puitu moneen kertaan jo julkisuudessa. Roolini Kevan päätöksenteossa on tutkittu jo finanssivalvonnan toimesta, ja siinä ei ole mitään epäselvää.

Kokoomuksen puheenjohtajan Jyrki Kataisen mielestä puolueen varapuheenjohtajaan Sampsa Katajaan kohdistuvat rikosepäilyt virka-aseman väärinkäytöksestä ja lahjuksen vastaanottamisesta eivät vaikuta Katajan asemaan kokoomuksen varapuheenjohtajana. Sampsa Katajalla on puheenjohtaja Kataisen täysi luottamus.

Katajan rikosepäilystä kertoi ensimmäisenä viime viikolla Ylen Lapin radio. Asian otti tänään esille STT.

Lähteet: YLE Uutiset / Katri Tuominen