Petäjäveden sotainvalidien historia yksiin kansiin

Petäjäveden Sotainvalidit on kerännyt 70 vuoden historiansa yksiin kansiin. Historiakirja julkistetaan yhdistyksen yleisölle avoimessa 70-vuotisjuhlassa lauantaina.

sotainvalidit
Petäjäveden sotainvalidien 70-vuotishistoriikki
YLE Keski-Suomi

Kirja on sekä kertomus Petäjäveden sotainvalidien vuosista että katsaus sotainvalidi- ja veteraanityöhön laajemmin. Kirja pitää sisällään kuvausta sotien jälkeisestä yhdistysilmapiiristä.

Historian tallentaminen kirjoihin ja kansiin on tärkeää.

- Pidän sitä todella tärkeänä. On ollut erittäin miellyttävä ja mielenkiintoinen haaste koota kirjaa. Olen joskus sanonut, että kun mennään sata vuotta eteenpäin, tämä on kuin Vänrikki Stoolin tarinat. Vastaavanlainen, mutta ehkä kuitenkin konkreettisempi. On tärkeää, että uusilla sukupolvilla on painettua tekstiä, kuvia ja kuvauksia siitä, miten Suomen itsenäisyys säilytettiin, sanoo historiikin toinen kirjoittaja Sakari Iso-Somppi.

Petäjäveden sotainvalidit taistelivat sekä talvi- että jatkosodassa. Sotainvalidien keski-ikä on tällä hetkellä noin 85 vuotta. Sotainvalidien puolisot ja lesket hyväksyttiin yhdistysten virallisiksi jäseniksi vuosituhannen puolivälissä.

Lähteet: YLE Keski-Suomi