Asenteille kenkää – Kellokosken Prinsessa kiertää kouluissa

Mielenterveyden keskusliitto kitkee psyykkisiin sairauksiin liittyviä ennakkoluuloja koulukampanjan avulla. Tänään Helsingistä käynnistyvän kampanjan veturina on Kellokosken Prinsessasta kertova elokuva, josta keskustellaan lukioissa ja ammattioppilaitoksissa oheismateriaalin avulla.

Prinsessa (Elokuva)
Paula Vesala ja Katja Kukkola Prinsessa-elokuvassa.
Paula Vesala ja Katja Kukkola Prinsessa-elokuvassa.Tehi Kokkonen

Arto Halosen ohjaama elokuva perustuu yli 50 vuotta Tuusulan Kellokosken mielisairaalassa potilaana olleen Anna Lappalaisen elämään.

Lappalainen oli sairaudestaan huolimatta yhteisössään pidetty ja arvostettu jäsen.

Koulutusjohtaja Mika Vuorela kertoo Mielenterveyden keskusliiton ryhtyneen elokuvayhteistyön, koska tutkimusten mukaan asenteet mielenterveysongelmaisia kohtaan ovat koventuneet.

– Tämä on ensimmäinen kerta, kun liittomme on näin suuressa mittakaavassa mukana elokuvan teossa. Prinsessahan edustaa sitä menneen maailman mielenterveyshoitoa, josta vielä juuret ja jäljet näkyvät tämän päivän maailmassa – erityisesti asenteiden ja ennakkoluulojen kautta, kertoo Vuorela.

Nuorten asenteet kiristyneet kouluampumistapausten jälkeen

Mielenterveyden keskusliitto kokee kampanjan tärkeäksi, sillä liiton teettämän vuosittaisen Mielenterveysbarometrin mukaan asenteet psyykkisesti sairastuneita kohtaan ovat kiristyneet. Nuorten kohdalla kiristyminen oli selvästi havaittavissa kouluampumistapausten jälkeen.

Liitossa uskotaan, että Kellokosken Prinsessan tarina voi kannustaa myötätuntoon ja erilaisuuden hyväksymiseen.

– Prinsessan tarina on huikea. Se kertoo erilaisuuden kauneudesta ja siitä, miten pieni ihminen voi parantaa ja rikastuttaa ja tuoda positiivisuutta yhteiskuntaan ja yhteisöönsä, sanoo elokuvan ohjannut Arto Halonen.

Peruskouluikäisiä vanhemmille suunnattu kampanja käynnistyy torstaina aloitusseminaarilla. Tavoitteena on, että mahdollisimman moni näkisi elokuvan ja että siitä keskusteltaisiin oppilaitoksissa.

Lähteet: YLE Helsinki