1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Kiina jälleen uuden maitoskandaalin kourissa

Kiinan terveysviranomaiset tutkivat Pekingissä ja Shanghaissa myynnissä olevia maitotuotteita sekä äidinmaitoa uusimman maitoskandaalin vuoksi. Kiinan mediassa esitettyjen väitteiden mukaan joidenkin tyttövauvojen rinnat alkoivat kasvaa, kun näille annettiin suuria määriä naishormonia sisältänyttä maitojauhetta.

Ulkomaat

Lasten vanhemmat ovat syyttäneet korvikkeen valmistanutta yhtiötä Synutra Internationalia hormonin lisäämisestä äidinmaidonkorvikkeeseen. Yhtiö on kiistänyt väitteet.

Kiinan terveysministeriön mukaan maitotuotteiden tutkimuksessa vertaillaan niiden estrogeenipitoisuuksia. Tästä syystä testataan niin äidinmaidon korviketta, tavallisia maitotuotteita kuin jopa rintamaitoakin.

Kansainvälisen terveysjärjestön WHO:n mukaan hormonien päätyminen maitoon johtuu todennäköisimmin siitä, että niitä on annettu lehmille.

Vuonna 2008 yli 300 000 kiinalaislasta sairastui ja ainakin kuusi kuoli teollisuuskemikaali melamiinin saastuttaman maitojauheen vuoksi. Melamiinia oli lisätty maitoon proteiinipitoisuuden lisäämiseksi.

Viimeksi heinäkuussa viranomaiset takavarikoivat 64 tonnia maitojauhetta, jossa oli melamiinia.

Lähteet: Reuters, AP

Lue seuraavaksi