Nuoria syöksyy parvekkeilta kuolemaan Ibizalla

Espanjaan kuuluvilla Mallorcan ja Ibizan saarilla on tänä kesänä sattunut poikkeuksellisen paljon onnettomuuksia, jossa matkailijat ovat pudonneet hotellien parvekkeilta. Putoamisturmia on tapahtunut ainakin 30 - ja kuumin turistikausi elokuu on vasta puolivälissä. Syynä on nuorten turistien suosima vaarallinen temppuilu, joka kulkee nimellä balconing.

Ulkomaat
Nuoria lomanviettäjiä rannalla Mallorcalla Espanjassa.
TVE / Reuters

Mallorcalla ollaan huolissaan nuorten turistien muoti-ilmiöstä nimeltä balconing - se tarkoittaa hyppyjä hotellien parvekkeilta uima-altaisiin tai kiipeilyä huoneista toisiin parvekkeita pitkin - usein vahvassa humalassa tai huumeissa.

Baleaarien saariin kuuluvilla Mallorcalla ja Ibizalla on tänä kesänä pudonnut parvekkeilta jo ainakin 30 turistia, kertovat espanjalaiset lehdet. Neljä pudonneista on kuollut, yksi makaa parhaillaan kriittisessä tilassa sairaalassa.

Asia nousi otsikoihin sen jälkeen, kun viime maanantain vastaisenä yönä kolme nuorta syöksyi parvekkeilta maahan eri hotelleissa - kaksi Mallorcalla ja yksi Ibizalla.

Ensiapuryhmien ja hotellinpitäjien mukaan putoamisten syynä on usein niin sanottu balconing - siis uhkarohkeat hypyt uima-altaisiin tai kiipeily. Monet uhrit ovat ulkomaisia nuoria. Balconing-videoita löytyy internetistä - yhdessä sellaisessa espanjalaisnuorten porukka kannustaa parvekekiipeilijää huutamalla "spiderman" - hämähäkkimies.

Kesän hitti Ibizalla on ilokaasu

Sinänsä viatonta riehuntaa leimaavat usein alkoholi ja huumeet. Kokaiinia ja synteettisiä huumeita käytetään paljon näissä lomakohteissa - tämän kesän hitti Ibizalla kuuluu olevan ilokaasu.

Ibiza on kuuluisa diskoteekeistä, joissa huumeiden voimalla juhlitaan nukkumatta vuorokausikaupalla. Ibizan kaupunginsairaalassa hoidetaan jatkuvasti huumekoomassa makaavia turisteja.

Espanjan poliisi on tänä kesänä paljastanut saarilla kaksi huumeliigaa - takavarikoiduksi saatiin kuitenkin kokaiinia vain 20 kiloa.

Baleaareilla lomailee miljoonia ulkomaalaisia joka vuosi - paljon muun muassa brittejä, saksalaisia ja italialaisia. Suurin osa etsii vain lomarauhaa.

Hotellinpitäjät saarilla sanovat, että turvallisuudesta huolehditaan se mikä voidaan - parvekkeissa esimerkiksi on säännösten mukaiset kaiteet. Eräät haastatellut hotellinomistajat vannovat, että koheltajaryhmät heitetään ulos hotellista.

Lähteet: YLE Uutiset / Jyrki Palo