1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Saksalaistutkijat: Turkki käyttänyt kemiallisia aseita kurdeja vastaan

Saksalaiset asiantuntijat ovat saaneet valmiiksi tutkimuksensa, joka koskee Turkin väitettyä kemiallisten aseiden käyttöä kapinallisia kurdeja vastaan.

Turkin pääministeri Recep Tayyip Erdogan (vas.) ja armeijan kenraali Ilker Basbug (2. vas.) vierailivat vartiopaikalla Itä-Turkissa 20. kesäkuuta, sen jälkeen, kun yhdeksän turkkilaista sotilasta oli menehtynyt yhteenotossa kurdiseparatistien kanssa. Kuva: Kayhan Ozer / EPA

Tutkimus vahvistaa epäilyn, että ainakin kahdeksan kurditaistelijaa on kuollut kemiallisten aseiden käytön seurauksena. Asiasta kertoo Der Spiegel -lehti.

Saksalainen tutkijoista, toimittajista ja poliitikoista koostunut ihmisoikeusvaltuuskunta sai maaliskuussa haltuunsa valokuvia ja ruumiinavausraportteja, jotka koskivat kahdeksaa kuollutta kurditaistelijaa. Kurdien kielletyn PKK-järjestön taistelijat olivat kuolleet viime vuoden syyskuussa.

Turkin viranomaiset olivat tutkineet kuolinsyyn, mutta salanneet tutkimustulokset. Valokuvissa ruumiit olivat pahoin palaneet ja silpoutuneet.

Tutkijat järkyttyivät

Saksalaiset kuolinsyytutkijat saivat vahvistusta väitteille, että taistelijat olivat altistuneet kemiallisille taisteluaineille. Valokuvatutkijat puolestaan vahvistivat valokuvat aidoiksi.

Saksalaiset poliitikot ovat järkyttyneitä. He vaativat tapahtumista ja Turkin kemiallisista aseista avointa tutkimusta. Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan tietoja kemiallisista aseista on ollut jo kauan, mutta niille ei ole saatu vahvistusta.

Turkin armeija ei vastannut lehden kysymyksiin. Turkin pääministeri Recep Tayyip Erdogan puolestaan on joko vaiennut asiasta tai pitänyt väitteitä kemiallisten aseiden käytöstä kurdien propagandana.

Kurdien työväenpuolue PKK on jo vuosikymmenten ajan vaatinut Turkin suurimmalle vähemmistöryhmälle, kurdeille, autonomista asemaa. Turkki ei suostu tähän. PKK on käynyt sissisotaa Turkin kaakkoisosassa. EU on julistanut PKK:n terroristijärjestöksi.