Nimismiehen kiharat kiusaavat sorateillä

Näin kesäaikaan moni autoilija on sorateitä ajaessaan saanut jälleen tutustua ja istumalihaksissaan tuntea niin sanotut nimismiehen kiharat ja pyykkilautatien. Kiharat syntyvät tyypillisesti mutkiin, mutta niitä esiintyy myös suurilla nopeuksilla ajettavilla tieosuuksilla.

Pyykkilautatietä korjatessa täytyy käsittelyn yltää tarpeeksi syvälle ennen kuin tie tasoitetaan höyläämällä tai lanaamalla. Kuva: YLE Etelä-Karjala

Ilmiö syntyy kun lämpimällä ja kuivalla säällä liikenteen voimasta autot renkaat irrottavat tien kulutuskerroksesta kaikkein hienoimman osan joka kasaantuu pieneksi ”mäeksi”.

- Seuraavat autot voimistavat muodostumaa ja se kasvaa aina vain isommaksi pykäläksi, selvittää Destian infrahoidon Etelä-Suomen yksikön johtaja Marko Vasenius.

Joka paikassa näitä muodostumia ei ole, koska vaatii riittävästi liikennettä, että tien pintakerroksen liike voimistuu.

Mutkat ovat tyypillisiä paikkoja kiharoiden syntymiselle, koska niissä renkaiden vääntö muutenkin irrottaa pintakerrosta helpommin. Suurilla nopeuksilla ajettavilla suorillakin tieosuuksilla pyykkilautaa esiintyy.

Kunnostustyöt pyritään tekemään keväisin, jolloin kelit ovat suotuisat ja tien rungossa on vielä riittävästi kosteutta. Myöhemmin kesällä, varsinkin helteillä ja liikenteen vilkastuessa sorateiden hoito on hankalampaa.

- Nimismiehen kiharoita korjattaessa täytyy käsittelyn yltää tarpeeksi syvälle, ennen kuin tie tasoitetaan höyläämällä tai lanaamalla. Pintakerros pitää saada sitoutumaan, ettei ilmiö taas uusiutuisi.

Nimismiehen kiharat kohdatessaan jotkut autoilijat kiihdyttävät vauhtia, koska luulevat, että se tasoittaa tärinää. Vaikutus on kuitenkin päinvastainen. Nopeuden lisääminen vain pahentaa reaktiota.