Luonnonsuojeluyhdistys nappasi ympäristöpalkinnon

Hämeenlinnan kaupungin ympäristöpalkinnon sai tänä vuonna Hämeenlinnan seudun luonnonsuojeluyhdistys.

Ympäristöpalkinnot
Hämäläinen kylmänkukka on Hämeenlinnan luonnonsuojeluyhdistyksen suojissa.
Sari Törmikoski / Yle

Elomessuilla luovutetun ympäristöpalkinnon teemana vuonna 2010 on ollut luonnon monimuotoisuuden edistäminen. Hämeenlinnan seudun luonnonsuojeluyhdistys on toiminut yli 40 vuotta luonnon- ja ympäristönsuojelun sekä luontoharrastuksen edistämiseksi Hämeenlinnan seudulla.

Luonnon monimuotoisuuden säilyttämisen edistäminen on tapahtunut monella saralla. Yhdistyksen siipien suojassa toimivat hyönteiskerho Cupido ja kasvikerho Pulsatilla, joka on nimetty kylmänkukan mukaan. 1990-luvulla merkittävää oli yhdistyksen toiminta kylmänkukkien suojelemiseksi ja merkitsemiseksi. Tämä tapahtui ennen kuin viranomaistoiminnassa varsinaisesti herättiin suojelemaan lajia.

Ahveniston luontopolun laatimisessa ja uudistamisessa jo kolmatta kertaa Hämeenlinnan seudun luonnonsuojeluyhdistyksellä on ollut keskeinen rooli.

Luonnon monimuotoisuus on ollut myös valtakunnallisesti esillä; vuonna 2010 vietetään YK:n julistamaa kansainvälistä luonnon monimuotoisuuden teemavuotta. Luonnon monimuotoisuus eli biodiversiteetti tarkoittaa kaikkien lajien ja elinympäristöjen kirjoa maalla ja vedessä. Siihen kuuluu myös lajien geneettinen monimuotoisuus eli perintötekijöiden vaihtelu. Luonnon monimuotoisuuden väheneminen on nykyisin yksi keskeisimmistä ympäristöongelmista

Kunniamaininnan sai Hattelmalan kyläyhdistys.

Ehdotuksia vuoden 2010 ympäristöpalkinnon saajaksi ovat voineet tehdä kaikki asiasta kiinnostuneet toukokuun 2010 loppuun mennessä Hämeenlinnan kaupungin rakennusvalvonta- ja ympäristöpalveluihin.

Ympäristöpalkinto on valokuvaaja Marjukka Vainion työ, Lilja Rubus, joka annetaan vuodeksi kiertopalkintona palkitun käyttöön.

Lähteet: YLE Häme