Romanien mielenosoitus sulki moottoritien Ranskassa

Sadat laittomista leireistään häädetyt romanit sulkivat sunnuntaina moottoritien Ranskassa. Bordeaux'n ohi kulkeva moottoritie ja Garonne-joen silta tukittiin yli 250 autolla, kuorma-autolla ja asuntovaunulla.

Ulkomaat

Poliisin mukaan tielle muodostui mielenosoituksen takia kilometrien jonot, jotka haittasivat viikonlopun lomaliikennettä.

Mielenosoittajat pitivät siltaa suljettuna ensin viiden tunnin ajan, ennen kuin yrittivät siirtää ajoneuvot urheilukäyttöön tarkoitetulle alueelle. Poliisi kuitenkin esti romanien pääsyn alueelle, mikä taas johti useisiin nujakoihin. Yhteenottojen jälkeen romanit valloittivat sillan vielä yli tunniksi.

Mielenosoittajien edustajan mukaan romanit lähtivät sillalta sen jälkeen, kun poliisi oli antanut heille kaksi varoitusta. Edustajan mukaan poliisi suunnitteli kyynelkaasun käyttämistä.

Romanien mielenosoitus oli seurausta sunnuntaisesta leirihäädöstä Angletin kaupungissa, ja se oli ensimmäinen suuri protesti Ranskan mustalaispäätökselle. Ranskan presidentti Nicolas Sarkozy ilmoitti aikaisemmin maan purkavan romanien laittomat leirit ja karkoittavan rikoksiin syyllistyneet romanit maasta. Päätös on herättänyt Ranskassa voimakkaita reaktioita. Esimerkiksi Ranskan ihmisoikeusjärjestöt ovat syyttäneet Sarkozyta romaneiden syrjimisestä ja leimaamisesta.

Lähteet: AFP