Sunnuntaisuomalainen: Poliisi saamassa pääsyn passirekisterin sormenjälkiin

Sisäministeri Anne Holmlund käynnistää selvityksen passeja varten kerättävän sormenjälkirekisterin avaamisesta poliisin käyttöön, kertoo Väli-Suomen sanomalehtien sunnuntaisuomalainen.

Kotimaa
Asiakkaan sormenjälki tallennetaan passia hakiessa.
YLE

Poliisi voisi käyttää sormenjälkirekisteriä vakavien rikosten, kuten henkirikosten ja törkeiden huumausaine- ja seksuaalirikosten tutkinnassa.

Sisäministeri Anne Holmlundin mukaan rekisterin avaaminen ei ehdi lainvalmisteluun ennen ensi kevään eduskuntavaaleja. Hänen mukaansa lakimuutoksesta täytyy keskustella tarkkaan vielä sen jälkeen, kun selvitys on valmis.

- Oikeusturvan kannalta on välttämätöntä, että rekisterin käyttö on viimeinen ja hyvin tarkasti rajattu keino, Holmlund sanoo.

Väli-Suomen sanomalehtien Sunnuntaisuomalaisen kyselyssä kahdeksan kymmenestä kansanedustajasta kannatti rekisterin avaamista.

Perustuslakivaliokunnan puheenjohtajan Kimmo Sasin mukaan passeja varten kerätyn rekisterin käyttö muuhun tarkoitukseen on kuitenkin ongelmallista. Hänen mukaansa passeja varten kerätyn rekisterin käyttötarkoitusta ei pitäisi enää jälkikäteen muuttaa.

- Se rikkoo luottamusta, joka rekisterillä on, Sasi sanoo.

Lähteet: YLE Uutiset