1. yle.fi
  2. Uutiset

Opettajista ylitarjontaa yliopistokaupungeissa

Opettajia kouluttavissa yliopistokaupungeissa on ylitarjontaa peruskoulun opettajista. Samaan aikaan maaseudun kouluissa kärsitään opettajapulasta, kertoo Opetusalan ammattijärjestön OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen.

Kotimaan uutiset
Opettaja ja oppilaita koululuokassa.
Kouluissa riittää remontoitavaa ja rakennettavaa Kajaanissa.Yle

Suomessa on 2000-luvun alusta lähtien ollut havaittavissa ilmiö, että opettajat eivät muuta enää aktiivisesti töiden perässä. Opetusalan ammattijärjestön OAJ:n puheenjohtajan Olli Luukkaisen mukaan esimerkiksi Jyväskylän, Oulun ja Lahden kouluihin voi olla kymmeniä hakijoita opettajiksi, mutta taantuvissa maaseutukunnissa hakijoita ei ole yhtäkään.

- Nuori ikäluokka katsoo entistä tarkemmin, minne lähtee töihin. Syynä voi olla myös se, että puolisolle voi olla vaikeaa löytää töitä maaseudulta, Luukkainen toteaa.

Tilastojen mukaan opettajien määrä on kohdallaan valtakunnallisesti laskettuna. Luukkaisen mukaan opettajien epätasainen jakautuminen saattaa kuitenkin kärjistyä, kun pienten paikkakuntien opettajat jäävät eläkkeelle lähivuosina.

- On vaikeaa sanoa, miten tilanne kehittyy. Saa nähdä, joutuvatko jotkut paikkakunnat kohta tilanteeseen, jossa ne joutuvat kilpailemaan palkalla ja työeduilla, kuten lääkäreillä on käynyt, Luukkainen pohtii.

Hän kritisoi yliopistoja siitä, että ne kouluttavat liikaa etenkin historian ja yhteiskuntaopin opettajia vastoin Opetusministeriön kanssa tehtyä sopimusta.

- Yliopistot ovat ylittäneet sovittuja opetusmääriä, mikä johtaa alan työttömyyteen, Luukkainen kertoo.

Kesäaika näkyy piikkinä työttömyydessä

OAJ:n työmarkkina-asiamiehen Nina Lahtisen mukaan etenkin kesä- ja joulunalusaika näkyvät piikkinä opettajien työttömyydessä. Monissa kunnissa määräaikaisia opettajia irtisanotaan ennen loma-aikoja.

Tilastojen mukaan opettajia oli työttömänä noin 9 000 eli 12 prosenttia tämän vuoden kesäkuussa, mutta Lahtisen mukaan määrä vähenee syyskuussa jopa puoleen. Viime vuosina opettajien työttömyys on kasvanut hieman. Silti epäpäteviä opettajia on yhä runsaasti alalla.

- Epäpäteviä opettajia otetaan pätkäsuhteisiin opettamaan ylisuuria ryhmiä, siis sellaisiin töihin, joita pätevät opettajat eivät halua, Lahtinen arvelee.

Etenkin erityisopettajista, erityislastentarhanopettajista ja ammattikoulujen opettajista on pulaa.

- Ammatillisella puolella ei ole käytetty kaikkia valtionosuuksia opettajien palkkaamiseen, vaikka oppilaiden määrä on noussut yli kymmenellä tuhannella, Lahtinen kritisoi.

OAJ muistuttaa, että ammatilliseen koulutukseen on lisätty viime vuosina noin 11 000 uutta opiskelijapaikkaa, mutta opettajien määrä on pysynyt samana.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi