Vapaus vangitsee Turun Musiikkijuhlilla

Turun Musiikkijuhlien uudenlaisten konserttien ansiosta lipunmyynti on ollut ennätyksellisen vilkasta. Yksi uusista konserttipaikoista on Kakolan vanha vankila. Lippuja on myyty ennakkoon jo 5000. Torstaina alkavilla musiikkijuhlilla on konsertteja yli neljäkymmentä, joista noin puolet on ilmaiskonsertteja.

Turun musiikkijuhlat
Turun Musiikkijuhlien tämän vuoden teemana on vapaus.
YLE / Elina Ojanotko

Turun Musiikkijuhlien taiteellinen johtaja Topi Lehtipuu on valinnut tämän vuoden teemaksi on vapauden. Toiminnanjohtaja Emilie Gardbergin mukaan siksi myös musiikki on haluttu vapauttaa konserttisalien kahleista.

- Käytämme sellaisia tiloja, jotka eivät koskaan ennen ole olleet tällaisessa käytössä. Esimerkiksi kaasukelloon ei ole aiemmin saanut päästää yleisöä, Gardberg kertoo.

- Kakola on myös aivan fantastinen konserttipaikka, jossa olisi riittävästi tilaa vaikka vuoden mittaisen festivaalin järjestämiseen, hän jatkaa.

Tämän vuoden erikoisuuksiin kuuluu lisäksi koko päivän kestävä konserttiretki Seilin saareen.

Konserttikulttuurista poikkeavia konsertteja

Gardbergin mukaan vapaus-teema näkyy tavalla tai toisella koko tapahtuman ohjelmistossa. Perinteisen konsertin rinnalle on haluttu tuoda esimerkiksi beatboxaajan ja pianistin yhteisesitys sekä hierontaa ja luuttumusiikkia yhdistävä hyvinvointikonsertti.

- Tänä vuonna ohjelmistossa on sellaisiakin konsertteja, joissa otetaan vapaus koko siitä normaalista konserttikäyttäytymisestä ja tehdään aivan eri tavalla, Gardberg kuvailee.

Vapausteeman innoittamista kokeiluista huolimatta tarjolla on perinteisiäkin konserttielämyksiä.

- Näissä perinteisesti toteutettavisssa konserteissa tämän vuoden teema näkyy niin, että musiikki itsessään ilmentää vapautta, Gardberg kertoo.

Lähteet: YLE Turku