Koulut alkoivat Imatralla poikkeusjärjestelyin

Imatralla koulutyö alkoi monin paikoin väliaikaistiloissa. Esimerkiksi Meltolan esikoululaiset kulkevat päivittäin bussikyydillä Meltolan koululta Sienimäen kouluun Meltolan homeongelmien vuoksi.

Meltolan päiväkoti on ollut käyttökiellossa keväästä lähtien. Kuva: YLE

Muutokset tulivat Imatralaisen Kikka Sissala-Hallikkaan perheelle lyhyellä varoitusajalla.

- Kaksi viikkoa ennen koulun alkua saimme tietää erikoisjärjestelyistä, Sissala-Hallikka kertoo.

Sissala-Hallikkaan Jaakko-pojan eskarimatka venyy pitkäksi, sillä lapsi tulee jo Meltolaan taksilla.

- Meiltä on viitisen kilometriä Meltolan kouluun ja siitä sitten vielä bussilla ainakin 5 kilometriä Sienimäelle. Huolettaa, että mitenköhän noin pieni osaa vaihdella taksin ja bussin välillä, Sissala-Hallikka kertoo.

Hankalia järjestelyjä

Tilanne vaikuttaa Sissala-Hallikkaan perheen kaikkiin lapsiin. Perheen Helmi-tyttö on ollut evakossa homeen takia suljetusta Meltolan päiväkodista jo keväästä lähtien. Myös Meltolan alakoulun liikuntasali on käyttökiellossa homeongelmien vuoksi, joten perheen ekaluokkalainen Juho-poika käy liikuntatunneilla kaupungin muissa saleissa.

- Olisi ollut helppoa, jos kaikki lapset olisi ollut samassa paikassa. Mutta pääasia kuitenkin, että lapset eivät enää sinne homekouluun mene, perheen äiti toteaa.

Lapsia evakkomatka ei stressannut

Maanantaina Meltolan koulun pihasta bussiin hypänneet uudet esikoululaiset suhtautuivat erikoisjärjestelyihin innokkaasti.

- Sienimäki on kivempi kuin Meltola, tätä mieltä oli suuri osa eskarilaisista.

Vanhemmille järjestelyt ovat tuottaneet päänvaivaa. Olivia tytärtä saattamassa ollut Terho Nevalainen toivoi kaupungilta nopeita ratkaisuja kokoustamisen sijaan.

- Tätä aluetta on myyty lapsiperheille ja nyt asiat ovat aivan päälaellaan, kun lapsia kuljetetaan hoitoon eripuolille Imatraa, sanoo Terho Nevalainen.

- Asumme noin puolen kilometrin päässä tästä meltolan koulusta, joten olisihan se halpompaa ja mukavampaa, jos esikoulun olisi voinut aloittaa tässä vieressä, kertoo esikoulun aloittavan Ellan äiti, Virpi Nevalainen.

Maanantaina koulut alkoivat Imatran lisäksi Taipalsaarella, Ruokolahdella, Luumäellä ja Parikkalassa. Tiistaina koulu alkaa Lappeenrannassa, Rautjärvellä ja Savitaipaleella.