1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. robotit

Robotit vievät Joona Pohjosta maailmalle

Koulun käsityötunnit koituivat karstulalaisen Joona Pohjosen kohtaloksi. Ja nyt puhutaan kohtalosta hyvässä mielessä, sillä Pohjonen löysi käsityötuntien kautta kiinnostuksen kohteen, joka on viemässä 17-vuotiasta nuorta miestä vielä pitkälle. Joona Pohjosesta on tullut robottimies, joka lähtee esittelemään keksintöjään kansainvälisille areenoille.

robotit
YLE Keski-Suomi / Markku Saarinen

Kun Joona Pohjonen oli 7. luokalla koulussa, käsityötunnit veivät pojan kunnan osaamis- ja teknologiakeskus Ropottiin. Siellä Pohjonen törmäsi robottitekniikkaan ja sille tielle hän jäi. Nyt 17-vuotiaan Joonan koulutöiltä liikenevä aika kuluu Ropotissa, jossa hän kehittelee muun muassa konenäköön perustuvaa robotinohjausjärjestelmää. Menestystäkin on tullut, sillä Pohjonen voitti kehittelemällään tekniikalla valtakunnallisen tiede- ja teknologiakilpailun lukiolaissarjan.

- Yksinkertaisuudessaan tässä keksinnössä on kyse teollisuusrobottien ohjausjärjestelmästä, joka perustuu koordinaatistovapaaseen ohjaamiseen. Normaalisti, kun teollisuusrobotteja ohjataan, täytyy kappaleiden paikat tietää tarkasti etukäteen. Tämä järjestelmä mahdollistaa kuitenkin sen, että riittää vain tieto siitä, minkälaisia kappaleita haetaan, kuvailee Pohjonen voitokasta keksintöään.

Vielä yksinkertaisemmin selitettynä robotti näkee itse, mitä se on hakemassa. Eräänlainen koneellinen silmä, siis.

- Robotin käsivarren päässä on kamera, jolla se kuvaa työaluettaan ja lähettää kamerakuvan tietokoneohjelmalle. Ohjelma prosessoi kuvan ja tunnistaa sieltä kappaleita, jonka jälkeen se laskee kappaleille paikkatiedot ja ohjaa robotin hakemaan tai poimimaan kappaleen niiden perusteella, Pohjonen selventää.

Hyvää ja halpaa

Käytännössä järjestelmä helpottaa robottien ohjelmointityötä ja nopeuttaa ohjelmointiprosessia. Järjestelmän avulla robotti pystyy itsenäiseen työskentelyyn eli isotkin teollisuusrobotit tekevät ihan yksinään sen, mitä niiltä halutaan. Maallikko voikin hyvällä syyllä kysyä, että miksei tällaista systeemiä ole aiemmin otettu käyttöön näinä tehokkuuden kulta-aikoina.

- Vastaavan tyyppisiä järjestelmiä on olemassa mutta hintaluokka on kymmeniä tuhansia euroja. Tämä minun prototyyppini, jonka olen kehitellyt, on budjetiltaan vain joitakin kymmeniä euroja eli tässä on tämmöinen hienoinen ero, naurahtaa Pohjonen.

Edessä kansainvälinen tiedekilpailu

Tiede- ja teknologiakilpailun voitto ei ole sammuttanut Joonan robotti-intoa. Parhaillaan hän kehittelee kolmiulotteista versiota ohjausjärjestelmästään.

- Tämän hetkinen järjestelmä hyödyntää ainoastaan yhdestä suunnasta otettua kamerakuvaa mutta seuraavan systeemin olisi tarkoitus monesta kuvannosta laskea kolmiulotteinen malli tietokoneella, jolloin voidaan kolmiulotteisesti tunnistaa kappaleita. Silloin nämä kappaleet voivat olla esimerkiksi kiertyneinä tai viistoilla pinnoilla, Pohjonen kertoo.

Voitto toi mukanaan myös kansainvälisisiä velvollisuuksia. Pohjonen on lähdössä syyskuussa Lissaboniin Euroopan Unionin järjestämään nuorten tieteentekijöiden kilpailuun.

Lähteet: YLE Keski-Suomi

Lue seuraavaksi