Japanin talouskasvu hidastui jyrkästi

Japanin bruttokansantuote kasvoi huhti-kesäkuussa 0,1 prosenttia. Kasvu on paljon odotettua heikompi, mikä kuvastaa Japanin talouden elpymisen haurautta. Samalla ajanjaksolla esimerkiksi Saksan talous kasvoi 2,2 prosenttia ja Yhdysvaltain talous 2,4 prosenttia.

talous
Tokiolainen liikemies surffaa netissä kännykällään
EPA/Franck Robichon

Vuositasolla Japanin bruttokansantuotteen kasvu oli 0,4 prosenttia. Se jää pahoin jälkeen esimerkiksi Dow Jones Newswires -uutistoimiston haastattelemien ekonomistien arviosta, jossa odotettiin huhti-kesäkuussa 2,3 prosentin kasvua vuositasolla.

Japanissa pörssi reagoi odotettua heikompiin lukuihin. Nikkei-indeksi laski maanataina 0,6 prosenttia.

Talousluvut ovat haaste pääministeri Naoto Kanin hallitukselle, jonka pitäisi toisaalta leikata Japanin suurta valtionvelkaa.

Japanin vienti kasvoi kesäkuussa mutta hitaammin kuin aiempina kuukausina.

Japanin kasvu riippuu pitkälti viennistä, ja nyt Japanin kilpailukykyä ulkomailla haittaa se, että jenin kurssi on vahvistunut. Äskettäin jeni nousi 15 vuoteen korkeimmilleen suhteessa dollariin.

Vientiä uhkaa myös ulkomaiden talouskasvun hidastuminen, erityisesti Yhdysvalloissa.

Kiina on ohittamassa Japanin

Japanin hallitus sanoi, että luvut osoittavat Japanin säilyttäneen asemansa maailman toiseksi suurimpana taloutena Yhdysvaltain jälkeen. Kiina on kuitenkin hyvää vauhtia nousemassa Japanin ohi talouden koossa.

Japanin bruttokansantuote oli vuoden ensimmäisellä puoliskolla 2,578 biljoonaa dollaria, kun taas Kiinan bruttokansantuote oli samaan aikaan 2,532 biljoonaa dollaria.

Toisaalta Japanin bruttokansantuote vuoden toisella vuosineljänneksellä jäi pienemmäksi kuin Kiinan, sillä huhti-kesäkuussa Japanin bruttokansantuote oli 1,288 biljoonaa dollaria, kun taas Kiinan bruttokansantuote toisella vuosineljänneksellä oli 1,336 biljoonaa.

Maailmanpankin laskelmien mukaan Japanin talous kasvoi tämän vuosituhannen kahdeksana ensimmäisenä vuotena vain 5 prosenttia, kun taas Kiinan talous kasvoi 261 prosenttia.

Lähteet: AFP, AP, YLE Uutiset