Festivaalikesä on finaalia vaille vietetty

Sunnuntaina soitettiin loppuun kesän viimeiset suuret viikonloppufestarit. Koko festivaalikesä on kävijämääriltään näyttänyt varsin hyvältä, sanoo Finland Festivalsin toiminnanjohtaja Kai Amberla. Kyseessä saattaa hänen mukaansa olla ennätysvuosikin, riippuen pian alkavien Helsingin juhlaviikkojen suosiosta.

Flow houkutteli Helsingin Suvilahteen 41 000 kävijää. Kuva: Tomi Mikola

- Ainakin päästään näillä näkymin samaan kuin aikaisemminkin, kertoo Finland Festivalsin Amberla kesätapahtumien kävijämääristä.

- Festivaalikentän sisällä on tietenkin nousuja ja laskuja, niin kuin aina, mutta kokonaiskuva näyttää varsin hyvältä.

Viikonlopun Flow'n tavoin osa tapahtumista rikkoi yleisöennätyksensä. Toisaalta lipunmyyntiinsä pettyneitä festivaaleja olivat ainakin Faces, Rockperry ja Kaustisen kansanmusiikkijuhlat.

- Festivaaliala on niin kummallinen, että yksi sadekuuro voi pilata ison ulkoilmafestivaalin. Vielä viime kesänä yrityksillä meni niin huonosti, että ne leikkasivat rajusti lipunostoja. Se ongelma on edelleen olemassa, mutta tänä kesänä siihen osattiin jo varautua, Amberla kertoo.

Edelliskesänä taantuma ei vähentänyt tapahtumavieraita yhtä prosenttia enempää. Nyt jopa ennätyskesää enteilevä Finland Festivals kokoaa jäsentapahtumiensa yleisöluvut syksyllä. Viettämättä on vielä Helsingin juhlaviikot, viime vuoden selvästi suosituin kulttuuritapaus.

Viikonlopun festivaalit ylsivät tavoitteisiin

Viikonlopun festivaalit ylsivät kävijätavoitteeseensa ja jopa sen yli. Helsingin Suvilahdessa järjestetty Flow-festivaali veti 50 000 kävijää, kun viime vuonna siellä kävi 41 000 ihmistä.

Myös Mikkelin Jurassic-rock rikkoi aiemmat ennätyksensä ja veti paikalle viikonlopun aikana yhteensä yli 15 000 juhlijaa.

Sekä Vantaan Ankkarock että Oulussa järjestettu Jalometalli-festivaali ylsivät tavoitteisiinsa eli houkuttelivat paikalle yleisöä viime vuosien malliin. Viikonloppuna Ankkarockissa kävi 17 000 ja Jalometallissa yhteensä 4 500 kuulijaa.

Festivaalien järjestäjät kertovat juhlinnan sujuneen pääosin ilman merkittäviä järjestyshäiriöitä.

Jalometallissa tosin ylimääräisiä järjestelyjä seurasi lentoyhtiön hukattua lauantaiksi buukatun norjalaisen Gorgoroth-yhtyeen soittimet. Festivaali joutui jatkamaan huvilupaa pitkälle sunnuntain puolelle, mutta se kannatti, sillä soittimien löydyttyä Gorgoroth pääsi lavalle aamuyöllä kello kolmelta.