1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Kuuluisuudet vetoavat iranilaisnaisen puolesta

Useat tunnetut kirjailijat, näyttelijät ja muusikot ovat vedonneet Iranissa kuolemaan tuomitun Sakineh Ashtianin pelastamiseksi. Julkisen kirjeen ovat allekirjoittaneet muun muassa rauhannobelisti Jody Williams, kirjailija Milan Kundera ja näyttelijä Mia Farrow.

Ulkomaat
Mielenosoittajia osoittavat Lontoossa mieltään Iranissa kuolemaan tuomitun Sakineh Ashtianin puolesta. Pitävät käsissään Ashtianin kuvia.
Reuters-TV

Kuuluisuudet kirjoittavat Ranskalaisessa Libération-sanomalehdessä julkaistussa vetoomuksessa, että pikainen väliintulo on välttämätön Sakineh Ashtianin pelastamiseksi. Kirjeen ovat allekirjoittaneet muiden ohella myös kirjallisuuden nobelisti Wole Soyinka, muusikko Bob Geldof ja näyttelijä Juliette Binoche.

Puolustusasianajaja Javid Kianin kertoo, että viranomaiset eivät ole antaneet hänen tavata asiakastaan. Hän arvelee, että korkein oikeus päättää teloituksen toimeenpanemisesta lähipäivinä. Iran päätti heinäkuussa lykätä teloitusta sen jälkeen, kun tapaus oli nostattanut kansainvälisen kohun.

Alun perin kahden lapsen äiti ja leski tuomittiin kivitettäväksi aviorikoksesta, mutta nyt viranomaiset väittävät hänen sekaantuneen miehensä murhaan. 43-vuotias Ashtiani on ollut vankilassa vuodesta 2006 lähtien, jolloin hänet tuomittiin 99 raipaniskuun ”laittomasta suhteesta”.

Viime viikolla Iranin valtion televisio lähetti Ashtianin väitetyn tunnustuksen osallisuudestaan murhaan. Puhujan kasvot oli kuitenkin sumennettu ja tulkin ääni korvasi puhujan äänen.

Lähteet: AFP

Lue seuraavaksi