Hyppää sisältöön

Newsweek: Suomi maailman paras maa

Yhdysvaltalainen viikkolehti Newsweek on vertaillut kansalaisten elinoloja sadassa maassa. Maailman parhaaksi maaksi valikoitui Suomi.

Kuva: YLE

Lehden arvioinnissa vertailukohtina olivat valtioiden koulutus- ja terveyspalvelut, elämänlaatu, talouden vireys sekä poliittiset olot.

Suomen jälkeen mitalisijoille nousivat Sveitsi ja Ruotsi. Yhdysvaltain sijoitus oli 11. Sadan maan vertailussa huonoimpia olivat afrikkalaiset Burkina Faso, Nigeria ja Kamerun.

Koulutusolojen arvioinnissa käytettiin mm. PISA-tutkimusta ja mitattiin koulutusjärjestelmän tehokkuutta ja väestön koulutustasoa. Tällä osa-alueella Suomi oli ykkönen, perässä tasapistein tulivat Kanada ja Etelä-Korea.

Terveysmittarina toimi Maailman terveysjärjestön WHO:n vertailu, jossa tutkittiin, kuinka monta vuotta kansalainen saattoi odottaa elävänsä täyttä elämää ilman sairauksien tai vammojen tuomaa rasitetta. Tässä katsannossa Suomen sijoitus oli vasta 17. Paras maa oli Japani, jonka jälkeen tulivat Sveitsi ja Ruotsi.

Elämänlaadun mittauksessa vertailuarvoja oli useita: sukupuolten tasa-arvo, köyhyydessä elävien vähäisyys, varakkuuden tasainen jakautuminen, itsemurhien määrä, ympäristön tila sekä työssäkäyvien osuus väestöstä. Suomen sijoitus oli neljäs. Edellä olivat Norja, Sveitsi ja Luxemburg.

Talouden vireyden mittarit olivat seuraavat: bruttokansantuotteen kasvu, palveluiden ja teollisuustuotannon osuus bruttokansantuotteesta, innovaatioiden määrä, uusien yritysten markkinoillepääsyn helppous sekä osakemarkkinoiden laajuus. Suomen sijoitus oli 8. Johdossa olivat Singapore, Yhdysvallat ja Etelä-Korea.

Poliittisen ympäristön laatua arvioitiin vertailemalla demokraattisia vapauksia, vaaleihin osallistuneiden kansalaisten osuutta ja yhteiskunnan poliittista vakautta. Suomi sijoittui viidenneksi edellään Ruotsi, Norja, Hollanti ja Uusi-Seelanti.