Luteet laitettu kirjoihin ja kansiin

Suomessa on ilmestynyt kattava luteiden tunnistamista ja elintapoja kuvaava opas. Kirja esittelee maassamme tähän mennessä tavatut 507 ludelajia. Uusia ludelajeja tavataan 1-2 vuosittain.

luonto
Kaksi ritariludetta (Lygaeus equestris).Teemu Rintala

Kirja on ensimmäinen kuvitettu teos Suomessa tavattavista luteista 45 vuoteen.

Suomen luteet -teoksen ovat tehneet vanhempi tutkija Teemu Rintala Suomen ympäristökeskuksesta ja museomestari Veikko Rinne Turun yliopistosta. Taustajoukkona on ollut noin kymmenen aktiiviharrastajan ryhmä.

Kirja helpottaa teksteineen ja rakennevertailuineen lajien määrittämistä ja esittelee monipuolisesti luteiden elämää. Kirjassa on noin 3 500 kuvaa, karttaa tai graafista esitystä.

Kirjaa varten on kerätty usean vuoden ajan runsaasti perustietoa luteiden huonosti tunnetusta eliöryhmästä. Kirjan levinneisyyskarttojen pohjana olevaan havaintotietokantaan on kertynyt lähes 100 000 havaintoa. Hankkeen aikana tieto eri ludelajien elinvaatimuksista on lisääntynyt valtavasti ja luteiden uhanalaisuus on voitu arvioida luotettavammin.

Luteiden joukkoon mahtuu korunkauniita luonnon taideteoksia, arvoituksellisia harvinaisuuksia ja häikäilemättömiä petoja. Kirja esittelee Suomesta tavatut ludelajit lajipotretteineen, levinneisyyskarttoineen ja lajiteksteineen. Mukana on myös muutamia lähialueiltamme tavattuja ja Suomeen mahdollisesti lähiaikoina leviäviä lajeja.

Teos kuuluu ympäristöministeriön rahoittamaan puutteellisesti tunnettujen eliölajien tutkimusohjelmaan (PUTTE), jonka yhtenä tavoitteena on lisätä suomalaista lajistotuntemusta ja luontoharrastusta laadukkaiden opaskirjojen avulla.

Lähteet: YLE Uutiset