Vaasaan uusi krematoriouuni

Vaasan seurakuntayhtymän uuden krematoriouunin muuraus on aloitettu eilen. Krematorio-uuni rakennetaan paikan päällä ja arvioitu käyttöönottopäivä on marraskuun lopussa.

krematoriot
Kuvassa tuhkauurna siunauskappelissa
Arja Lento / Yle

Uusi uuni maksaa vajaat 500 000 euroa ja muita töitä varten on budjetoitu noin 170 000 euroa. Uunin uusimisen yhteydessä uudistetaan myös savupiiput, joiden savukaasuja voidaan mitata. Kokonaisuus palvelee seurakunnan ympäristöohjelmaa.

Vuosittain krematoriossa suoritetaan noin 330-350 tuhkausta. Vaasan seurakuntayhtymän hautausmaihin haudatuista 65 prosenttia on tuhkahautauksia.

Jo vuonna 1973 kun ensimmäinen krematoriouuni hankittiin, toiselle uunille varattiin tila. Kesän aikana pohja on valettu uutta uunia varten. Samalla myös sisäpihan pinta on uusittu asfaltilla ja kivityksellä ja öljysäiliöt on siirretty sisätiloihin. Uusi uuni on samalta valmistajalta kun tällä hetkellä käytössä oleva uuni.

Uuden uunin edut ovat sen tietokoneohjattavuus, nopeus, pienempi öljynkäyttö sekä puhtaampi palamisilma. Uuden uunin asennuksen myötä uudistetaan myös savupiiput. Niihin asennetaan mittarit joiden avulla savukaasujen laatua voidaan tarkistaa. Tämä on osa Vaasan seurakuntayhtymän ympäristöohjelmaa.

Lähteet: YLE Pohjanmaa