Valmistalojen vioista virtaa valituksia

Hartolassa valmistaloja tekevä Finndomo selvittää rakentamiinsa taloihin kohdistuneita home-epäilyksiä. Samaan aikaan Asumisterveysliiton toimistoon on alkanut tulvia valituksia valmistalopakettien ongelmista. Finndomon kahdesta Hämeenlinnan vuoden 2007 asuntomessuille rakentamasta talosta on löytynyt hometta.

Kotimaa
Talopaketin kasausta.
YLE / Mari Parkkinen

Rakennusterveysasiantuntija Hannele Rämö kertoo, että sen jälkeen, kun julkisuuteen tuli epäilyjä Finndomon valmistalojen homeongelmista, yhteydenottoja on tullut kymmenittäin.

Ihmiset ovat valitelleet muun muassa sairasteluista ja muista terveydellisestä oireista sekä hajuhaitoista. Myös epäonnistuneista korjauksista on kerrottu. Valitukset koskevat Rämön mukaan Muurame-, Design-, Älvsby- sekä Finndomo-merkkisiä talopaketteja.

- Rakennusvirheiden toteaminen uudesta talosta on tavallista hankalampaa ja vaatii paljon asiantuntijuutta. Siksi asukkaan on vaikea saada apua, Rämö toteaa.

Finndomo lupaa tarkastaa talot

Finndomon mukaan vain muutamissa, yksittäisissä sen rakentamissa valmistaloissa on esiintynyt hometta - rakennusten ryömintätilan alapohjassa. Hometta on löydetty ainakin vuoden 2007 Hämeenlinnan asuntomessualueella olevista kahdesta talosta. Toinen taloista on Finndomon Avainkoti, joita suunnitellaan ja valmistetaan ainoastaan Hartolan tehtaalla.

Talotehdas on julkisuudessa syntyneen kohun seurauksena luvannut tarkastaa kaikki valmistalonsa vuositarkastusten yhteydessä tai asiakkaan niin halutessa.

Talotehdas on selvittänyt VTT:n asiantuntijoiden kanssa eri ratkaisuja alapohjan kosteuden ja lämpötilan hallitsemiseksi. Näiden ohjeistusten pohjalta yritys on kiinnittänyt omien sanojensa mukaan erityishuomiota rakennusaikaisen kosteuden poistoon.

Finndomolla on kaikkiaan seitsemän tuotantolaitosta Suomessa ja Ruotsissa. Uusin tehdas rakennettiin vuonna 2004 Hartolaan.

Lähteet: YLE Lahti