Iran vaatii ulkomaita olemaan sekaantumatta kivitystuomioon

Iran on kehottanut ulkovaltoja olemaan puuttumatta kivitystuomion saaneen iranilaisnaisen Sakineh Ashtianin tapaukseen. Iran ilmoitti, ettei se siedä ulkovaltojen puuttumista asiaan.

Ulkomaat

- Muiden valtioiden ei pidä puuttua itsenäisen maan oikeusprosesseihin, sanoi Iranin ulkoministeriön tiedottaja Ramin Mehmanparast.

Ashtianin puolustusasianajaja Javid Kian kertoi aiemmin, että viranomaiset eivät ole antaneet hänen tavata asiakastaan. Kian arveli, että korkein oikeus päättää teloituksen toimeenpanemisesta lähipäivinä.

Iran päätti heinäkuussa lykätä teloitusta sen jälkeen, kun tapaus oli nostattanut kansainvälisen kohun. Alun perin kahden lapsen äiti ja leski tuomittiin kivitettäväksi aviorikoksesta, mutta nyt viranomaiset väittävät hänen sekaantuneen miehensä murhaan.

43-vuotias Ashtiani on ollut vankilassa vuodesta 2006 lähtien, jolloin hänet tuomittiin 99 raipaniskuun laittomasta suhteesta.

Viime viikolla Iranin valtion televisio lähetti Ashtianin väitetyn tunnustuksen osallisuudestaan murhaan. Puhujan kasvot oli kuitenkin sumennettu ja tulkin ääni korvasi puhujan äänen.

Aikaisemmin Brasilia on tarjonnut naiselle turvapaikkaa, mutta Iran ei ole hyväksynyt tarjousta.

Lähteet: YLE Uutiset, AFP