1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Kulttuurilehtikatsaus 17.8.2010

Kulttuurilehtikatsauksessa pohditaan, mikä kustannusalalla piinaa työntekijöitä. Entä miksi Bo Carpelan kehottaa ihmisiä makaamaan sohvalla ja lukemaan runoja?

Kustantamot ovat kuin hiilarikammoisia leipomoita, todetaan verkkolehti Kiiltomadon pääkirjoituksessa. Kustannustoimittajana kymmenen vuotta työskennellyt Irina Björkman jätti alan ja pohtii nyt, miksi kirjankustantaminen alkoi tuntua niin mahdottoman raskaalta. Björkmanin mukaan keskustelu kirjoista ja kirjallisuudesta on viime vuosina jäänyt kustantamoissa vähiin. ”Pikemminkin hakattiin tiliöintiohjelmia, suunniteltiin strategioita, kuunneltiin visioita, mietittiin onko se ja se kirjasarja hyvä brändi, sisustettiin, lanseerattiin ja verkotuttiin. Kirjat alkoivat väistyä.” Aiheen kritisointi oli kiellettyä, joten kyynisestä asenteesta muotoutui työntekijöille toinen iho, Björkman kuvailee. Hän muistuttaa kuitenkin, että kustantamoista huolimatta Suomessa kirjoitetaan erinomaista kirjallisuutta.

Suomalaiset sallivat kirkkotaidekokeilut

Yliopisto-lehdessä pohditaan kansan suhdetta moderniin kirkkotaiteeseen. Antti Kivimäen kirjoittaman artikkelin mukaan kirkkorakentaminen on tarjonnut suomalaisille arkkitehdeille vapaan kentän toteuttaa luovuuttaan, mutta seurakuntalaiset eivät ole aina riemuinneet lopputuloksesta. Erityisesti ei-esittävä kirkkotaide herättää kiistoja. Abstrakteja teoksia on usein epäilty jumalattomiksi, jutussa todetaan. Kenties ei-esittävään teokseen on helppo heijastaa omat epävarmuudet ja pelot. Tutkijoiden mukaan suomalaiset ovat kuitenkin suvainneet poikkeuksellisen monimuotoista taidetta kirkoissaan. Esimerkiksi Italiassa vastaanvanlaisia taideteoksia ei voisi sijoittaa kirkkoon.

Wienin filharmonikot on edelleen valkoisen miehen orkesteri

Rondossa puidaan Wienin filharmonikkojen mainetta sovinismin ja rasismin linnakkeena. Naisten kiinnittäminen orkesteriin oli kiellettyä vuoteen 1997 asti. Tällä hetkellä orkesterissa on kolme varsinaista naisjäsentä sekä koeajalla toimiva naispuolinen konserttimestari. Orkesterin presidentti Clemens Hellsberg vetoaa siihen, ettei kovatahtinen orkesterityö houkuttele naisia yhtä lailla kuin miehiä. Sukupuolisyrjinnän lisäksi Wienin filharmonikkoja on kritisoitu myös rasismista. Säveltäjä William Osbornen mukaan ei-eurooppalaiset muusikot karsitaan orkesterista koeajan jälkeen. Toimittaja Harri Kuusisaari päätyy toteamaan, että wieniläisille sallittakoon hitaampi muutosvauhti näissä asioissa. Toivottavasti perinteiden säilyttäminen ei tapahdu lahjakkaiden muusikoiden uran kustannuksella.

Olkaa joskus yksin, neuvoo Bo Carpelan

Elokuun Oliviassa toimittaja Anna Ruohonen on tavannut runoilija Bo Carpelanin. Carpelan pohtii hiljaisuuden ja yksinolemisen merkitystä. Hänen mukaansa jatkuva puuhaaminen on helppoa, mutta tekemättömyys vaikeaa. Ihmistä ei pidetä menestyvänä ellei hän ole joka hetki sosiaalinen. Todellisuudessa joskus tekee hyvää olla yksin ja mennä eri paikkaan kuin puoliso. Yksinolo vapauttaa ajatuksen kulkemaan kuin pilvet yli taivaan. Retriittejä Carpelan sen sijaan pitää hieman naurettavina. Mitä jos vain makaisi sohvalla ja lukisi runon, hän ehdottaa.