Suomalaiset ilahtuivat maailman parhaan tittelistä

Tieto Suomen sijoittumisesta amerikkalaisvertailussa maailman parhaaksi maaksi on herättänyt hämmentynyttä mielihyvää kansalaisten joukossa. Viikkolehti Newsweekin selvityksessä Suomi päihitti muut maat etenkin tehokkaan ja laadukkaan koulutusjärjestelmän ansiosta.

Kotimaa
Perhe kahvilan terassipöydässä
Erno Tuuliainen ja Sarita Heikura olivat tulleet poikansa kansas kahville Helsingin Itäkeskuksen Tallinnanaukiolle. Tuuliainen oli hieman yllättynyt hyvästä tuloksesta. - Voi siitä kyllä vähän ylpeäkin olla, hän sanoi.Yle

Suomi oli Newsweekin selvityksessä ykkönen vain koulutuksessa, mutta hyvät sijoitukset terveydenhoidossa, tasa-arvossa, tulonjaossa ja kansantaloudessa nostivat Suomen kultakantaan.

Pisatutkimusten mukaan lasten tiedot ja taidot ovat maailman huippua, mutta nyt pärjäämme myös tunteissa. Tällä hetkellä jaamme onnellisuuden maailman ykköspaikan tanskalaisten kanssa.

- Ei täällä ole heikkoja lenkkejä paljon missään. Toimii yleisesti ottaen hyvin tämä maa ja hyvä kesäkin on ollut, naureskeli Erno Saarikko.

"Hyvä paikka vaatimattomalle"

Newsweekin huomio on saanut aiemmin vahvistusta myös OECD:n, Maailmanpankin ja EU:n hyvinvointimittauksista. Niiden mukaan Suomi on maailman viidenneksi paras maa muiden pohjoismaiden jälkeen.

Jos ovat tuloerot kasvaneet ja leipäjonot pidenneet, muilla menee vielä huonommin. Newsweekin rankkauksessa ei otettu huomioon suomalaisten itsemurhia eikä kouluampumisia.

- Jos on suhteellisen vaatimaton eikä tarvitse kauheasti mitään erikoisuuksia, niin tämä on ihan hyvä paikka, pohtii Sarita Heikura.

"Kaikki skulaa"

Samaa ilosanomaa levittelevät myös Suomesta tehdyt lehtijutut ja TV-ohjelmat. Financial Times on hehkuttanut elämänlaatuamme, BBC puolestaan koulujamme. Sami Truong on asunut vain Suomessa, mutta uskaltaa kehua Suomea.

- Täällä kaikki skulaa, niin minä ainakin uskoisin.

Jopa tiedelehti New Scientist ylisti, että Suomessa tutkija voi olla onnellinen julkisten palvelujen, ilmainen terveydenhoidon ja joukkoliikenteen vuoksi. Itäkeskuksen ikkunoita pesevä sudanilassyntyinen Gabi Alagabu kiitteli Suomen rauhaa.

- Sudanissa oli sota, minä olen siksi täällä. Suomi on hyvä ja rauhallinen maa. Minä teen täällä samaa kuin kaikki suomalaiset, minä teen työtä, Alagabu sanoo.

Suomalaiset itse arvioivat viimeisimmässä kyselyssä kansakuntamme kasin arvoiseksi. Kauankohan menee että kehtaamme ottaa muualta tulleet kehut todesta?

Lähteet: YLE Uutiset / Hilkka Säävälä