Jyrki Kangas on taivaanrannanmaalari – kirjaimellisesti

Herra Pori Jazz, Jyrki Kangas jäi pois Jazzien taiteellisen johtajan virasta, mutta ei ole jäänyt laakereilleen lepäämään. Puolet vuodesta kuluu Luvian Lemlahden suojaisessa poukamassa.

Jyrki Kangas löytää inspiroivia maalauksen aiheita mökkinsä maisemista. Kuva: YLE / Karri Laihonen

- Jos oikein lomaa olisi niin varmaan enemmän aikaa kuluisi maalaamiseen ja lenkkeilemiseen, Kangas pohtii.

Juuri edellisenä iltana yöllä soittokeikalta mökille tullut basisti on saman tien aamupäivällä jatkamassa matkaansa Jazzien toimistolle.

- Tämä mökki on enemmänkin asunto kuin vapaa-ajan viettopaikka. Kaikennäköistä hommaa on koko ajan, Kangas kertoo.

- Enkä oikein osaa jäädä vain makailemaan.

Mökki on suvun kohtaamispaikka

Kankaan perhe on hankkinut mökin jo vuonna 1974. Kovan puurtamisen kautta tontti on saatu varsin näyttäväksi. Nykyisen laiturin ja rantamökin kohdalla oli silloin vain merta ja karikkoa.

- Kolmen vuoden homma oli siinä, että sai tämän rannan uimakuntoon. Eikä työ mökiltä lopu koskaan, mutta se on juuri se hienous tässä, että saa itse täysin päättää koska ja millaiseksi miljöön tekee, Kangas sanoo.

Alun perin tontti ja mökki oli tarkoitus hankkia Jyrkin vaimon Paulan siskon perheen ja vanhempien kanssa yhdessä.

- Kävi niin, että aika pian paikan hankkimisen jälkeen appiukko kuoli ja vaimon siskon perhe muutti Australiaan ja mökki jäi ikään kuin meille. Tästä tullut lähes ainoa paikka, jossa suku on yhtä aikaa koolla.

Benny Goodman nautti vieraanvaraisuudesta

Tarina kertoo, että eräs kaikkien aikojen jazzmuusikoista, Benny Goodman, oli yökylässä Pori Jazzien aikaan vuonna 1982.

- Kyllähän paikkansa pitää. Goodman ei saanut Porissa hotellissa melun takia nukuttua, joten tämä mökki oli ainoa paikka, johon mies saatiin majoitettua ja hän oli tähän tyytyväinen, kertoo Kangas.

- Joutsenet tosin kävivät nokkimassa Goodmania, kun olivat tottuneet saamaan pullaa suoraan kädestä ja mies oli yksin paatissa, muistelee Kangas jazzlegendan vierailun vaiheita.