1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. viihde

Parhaiten tienaavat räppärit eivät rikastu musiikilla

Maailman parhaiten tienaavat rap-muusikot eivät rikastu enää musiikilla. Talouslehti Forbesin listauksessa parhaiten tienaavaksi rankattiin amerikkalainen Jay-Z, jonka tulot karttuvat pitkälti musiikkimaailman ulkopuolisesta toiminnasta.

viihde
Jay-Z
EPA / STEVE C. MITCHELL

Forbesin laskelmien mukaan Jay-Z tienasi viimeisimmän vuoden aikana 63 miljoonaa dollaria eli noin 49 miljoonaa euroa. Hänen tulonsa olivat yli kaksinkertaiset kuIn listan kakkosella Sean "Diddy" Combsilla, joka ansaitsi 30 miljoonaa dollaria eli yli 23 miljoonaa euroa. Listan kolmanneksi tuli senegalilais-amerikkalainen räppäri Aliuane "Akon" Thiam ja neljänneksi vankilassa parhaillaan istuva Dwayne "Lil Wayne" Carter. Molempien tulot olivat noin 20 miljoonaa dollaria eli noin 15,5 miljoonaa euroa.

Kaikilla parhaiten tienaavilla rap-muusikoilla on samanlainen bisnesstrategia. He ovat hajauttaneet toimintaansa erittäin laajalle alueelle. Räppärit saavat musiikin myynnin ja konserttien lisäksi tuloja muun muassa sponsorisopimuksista, vaatemallistoista, yökerhoista ja elokuvaesiintymisistä. Esimerkiksi Jay-Z omistaa 40/40-yökerhoketjun, Diddy mainostaa vodka-merkkiä ja Akon oli Pepsin mainoksessa jalkapallon MM-kisojen aikana.

Forbesin toimittajan Zack O'Malley Greenburgin mukaan rap-musiikissa raha ei liikukaan enää musiikkimyynnissä.

- Eminem sijoittu listalla sijalle 14, vaikka hän on myynyt enemmän levyjä kuin kukaan toinen artisti tällä vuosituhannella. Mutta hän ei toimikaan paljoa musiikin ulkopuolella, Greenburg sanoo.

Rap-muusikot ovat ovat tajunneet, että perinteisten levyjen myynnillä ei enää rikastu.

- Artistit eivät julkaise enää albumeja, mutta kuitenkin singlejä, jotta heillä on edelleen syy lähteä kiertueelle. Hitit ja kiertueet pitävät heidät pinnalla, tuovat mukanaan sponsoreita ja tuovat rahaa oheistuotteiden kautta, Greenburg sanoo.

Lähteet: Reuters, YLE Uutiset

Lue seuraavaksi